Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomalaiset kouluttavat toimittajia Somaliassa – "Journalismia ei ole koko maassa olemassakaan"

Sisällissodan runtelema Somalia on toimittajalle yksi vaarallisimmista maista. Osa somalitoimittajista ei pääse edes tapaamaan perheitään, mutta he haluavat sitkeästi tehdä työtään. Kahden vuoden sisällä Somaliassa on koulutettu suomalaisvoimin 250 uutistoimittajaa.

Wali Hashi kouluttaa toimittajia Somaliassa
Kuva: Wali Hashi
Paula Koskinen

Somaliassa on koulutettu parin vuoden aikana suomalaisvoimin 250 uutistoimittajaa.

Viestintä- ja kehityssäätiö Vikesin vetämän koulutushankkeen ansiosta Somalian yleisradioyhtiö Somali National TV aloitti maan ensimmäiset suorat tv-uutislähetykset marraskuussa.

Lähetyksiä on viisi päivässä ja niitä voi katsoa ympäri maailman.

– Somaliassa ei ole ollut toimittajakoulutusta, joten tämä tulee todella tarpeeseen. Oikeastaan journalismia ei ole koko maassa olemassakaan. Olemme kouluttaneet toimittajia juttujen teossa, journalistin etiikassa ja muun muassa turvallisuusasioissa, kertoo hankkeen koordinaattori, somalitaustainen turkulaistoimittaja Wali Hashi.

Sisällissodan runtelema Somalia on toimittajille yksi maailman vaarallisimmasta maista. Maan yleisradioyhtiön toimittajat elävät kaikki turva-alueella informaatioministeriössä tai sen ulkopuolella hallituksen alueella. Kun toimittajat lähtevät tekemään haastatteluja, heidän mukaansa lähtee poliisi tai vartija.

– Viimeisen kahden vuoden aikana Somaliassa on tapettu 27 toimittajaa. Toimittajat, viranomaiset ja poliisit ovat tappolistalla, Hashi kertoo.

Osa toimittajista ei pääse koskaan tapaamaan perhettään.

– Silti he haluavat tehdä sitä työtä. He haluavat toimia normaalisti ja jälleenrakentaa maata, vaikka ovat uhan alla.

Tie Somaliassa
Somalia on toimittajille yksi vaarallisimmista maista. Kuva: Wali Hashi

Somalian yleisradio on hallituksen äänitorvi

Yleisradioyhtiö toimii Somaliassa hyvin eri tavalla kuin Suomessa. Wali Hashi kertoo, että Somaliassa yleisradio on pelkästään hallituksen äänitorvi.

– Puhutaan vain hallituksen asioista. Se on yksi asioista, joita yritämme kouluttaa. Mikä ylipäätään on yleisradio, mikä on sen periaate ja miten se palvelee. Ei se palvele hallitusta vaan kansaa. Haluamme muuttaa koko Somalian median parempaan suuntaan, Hashi sanoo.

Päivittäin tapahtuu itsemurhaiskuja ja salamurhia, joten pitäisi ottaa huomioon myös turvallisuus.

Wali Hashi

Hänen mukaansa sananvapautta ei rajoiteta Somaliassa niin pahasti kuin naapurimaassa Etiopiassa. Hallitus ei esimerkiksi halua tarkistaa kaikkia juttuja.

– Vapaat tv-kanavat kyllä kritisoivat hallitusta ja kyseenalaistavat heidän toimintaansa. He liikkuvat vähän vaarallisilla vesillä. Päivittäin tapahtuu itsemurhaiskuja ja salamurhia, joten pitäisi ottaa huomioon myös turvallisuus, Hashi sanoo.

Juttujen sisällöissä on Hashin mukaan parantamisen varaa. Tällä hetkellä Somalian mediassa puhutaan vain sodasta ja politiikasta.

– Rauhanomaisia, kiinnostavia juttuja ja henkilötarinoita ei ole olemassakaan. Pitää mennä syvempään ja syvällisempään. Täällä on riittävästi tarinoita, joista kertoa ja jotka eivät ole edes vaarallisia, Hashi sanoo.

Wali Hashi kouluttaa toimittajia Somaliassa
Somalitoimittajille opetetaan juttujen tekoa, etiikkaa ja turvallisuusasioita. Kuva: Wali Hashi

Tiedon jakaminen on maan jälleenrakentamista

Wali Hashi oli Somaliassa edellisen kerran pari viikkoa sitten. Hän kuvailee tunnelmaa yllättävän rauhalliseksi.

– Ihmisiä on tapettu, mutta Mogadishussa ihmiset elävät tavallista elämää.

Jos luovuttaisin ja sanoisin, että en mene auttamaan, antaisin terroristeille juuri sen, mitä he haluavat.

Wali Hashi

Hashi kertoo syksyisestä koulutusmatkastaan, jolloin hänen hotellinsa edustalla tehtiin itsemurhaisku.

– Yllätti, miten nopeasti ihmiset pääsivät takaisin elämään kiinni. Edellisenä päivänä tapettiin 10 ihmistä ja seuraavana päivänä hotellia alettiin jälleenrakentamaan. Samat asiakkaat tulivat takaisin hotelliin asumaan.

Useita kertoja Somaliassa koulutusmatkalla ollut Hashi aikoo lähteä matkaan vielä uudelleen. Häntä pelottaa, mutta se ei saa haitata.

– Totta kai pelkään, se on normaalia. Mutta jos luovuttaisin ja sanoisin, että en mene auttamaan, antaisin terroristeille juuri sen, mitä he haluavat. Jos nuori naistoimittaja työskentelee sellaisissa olosuhteissa ja yrittää parantaa Somalian elämää, luulen, että minun ei ole varaa jäädä Suomeen.

Oman tiedon jakamisella Hashi osallistuu entisen kotimaansa jälleenrakentamiseen.

– Se kuuluu kaikille somaleille, jotka ovat saneet suomalaista koulutusta ja ajattelumaailmaa. Kannustan aina heitä lähtemään sinne jakamaan taitoaan ja suomalaista mentaliteettiaan. Sitä tarvitaan todella paljon.

Suosittelemme