Így hat az LSD az agyra

A tudósok rájöttek, hogyan működik az LSD, ehhez pedig 25 ember segítségét kérték.

Mióta 1938-ban felfedezték, a lizerginsav-dietilamid, ismertebb nevén az LSD újra és újra zavarba hozta a kutatókat. Azzal tisztában voltak, hogy a gyógyszer erős hatással van az emberre, hallucinációkat és megváltozott tudatállapotot eredményez, de sokáig rejtély volt, hogy miért. A friss kutatások eredményeiről a Futurism számolt be.

Új kutatás, hasznos eredmények

A Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Kórház kutatócsoportja úgy véli, rájöttek arra, hogy mi történik az agyban, amikor valaki LSD hatása alá kerül. A felfedezés fontos szerepet játszhat a pszichiátriai problémák jövőbeli kutatásaiban.

A kutatás 25 önkéntes résztvevője fogyasztott LSD-t, majd az orvosok megvizsgálták az agyukat. Voltak, akik az LSD mellett ketanszerint is fogyasztottak, amely a szerotoninreceptorok blokkolásáért felelős gyógyszer. A szerotonin egy olyan neurotranszmitter, ami korábbi kutatások szerint fontos szerepet tölt be az LSD hatásában. A kutatók kérdéseire adott válaszokból egyértelművé vált, hogy azok az önkéntesek, akik az LSD mellett ketanszerint is szedtek, nem tapasztalták az LSD hatásait.

Egy másik érdekes eredmény szerint az LSD megszakítja az agy négy részét – köztük az információs szűrőként működő talamuszt – összekötő vérkört. Lényegében a drog több információval látta el az agy többi részét a talamuszon keresztül.

Persze mindezek mellett azért továbbra is veszélyes
Persze mindezek mellett azért továbbra is veszélyesShutterstock

Miben segítenek az eredmények?

Most, hogy már jobban értjük, hogy az LSD hogyan befolyásolja az agyműködést, a kutatók szerint az eredmények segítenek az olyan betegségek kezelésében, amik hasonló tünetekkel járnak, mint például a skizofrénia vagy a depresszió. „Közelebb kerültünk ahhoz, hogy megértsük az LSD bonyolult kapcsolatát az aggyal, ez pedig segíthet az új gyógyszerek kifejlesztésében” – mondja Katrin Preller neurológus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek