Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni

Húsok mellé, gyümölcsköretek ízesítésére, de egy egyszerű vajas pirítóson és sajtok mellett is imádjuk ezt karácsonyi hangulatú, kicsit forraltbor-ízű csatnit, amit vörösborral, de akár konyakkal is készíthetsz, mindenképpen egyedi gasztroajándék készül majd belőle.

Na nem mintha muszáj lenne ajándékba adnod: szerezz be egy adag szilvát, és keverd addig a vajjal és a fűszerekkel, amíg sűrű, krémes és nagyon izgalmas, fűszeres csatni lesz belőle. Csinálhatsz nagyobb adagot is, hiszen legalább egy hétig élvezheted tartósítás nélkül is ezt a különleges lekvárt. Ennyi idő alatt az összes hozzá illő étel mellett ki tudod próbálni. 

Rengetegféle ételhez illik.
Rengetegféle ételhez illik.matka_Wariatka

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 50 deka szilva (kimagozva, összevágva)
  • 1 csésze aszalt szilva összevágva
  • 0.5 deci konyak
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 4 evőkanál barnacukor
  • ízlés szerint só és bors
  • 5 deka vaj
  • 1 csapott mokkáskanál mustármag, rózsabors, fokhagymapor
  • 2 nagyobb fej lilahagyma apróra vágva
  • 1 csésze kandírozott narancshéj
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd meg a hagymát a vajon, aztán dobd rá a szilvákat is. Adj nekik fedő alatt legalább 20 percet (ha szükségesnek látod, önthetsz alá egy kevés vizet), majd mehet hozzá a konyak, a narancshéj, a fűszerek és az ízesítők, és így is kapjon még legalább ugyanennyi időt, fedő nélkül. Akkor jó, ha szépen összefő minden, és sűrű, dzsemes állaga lesz a keverékednek. Ha megvagy vele, kóstold meg, és ízesítsd olyanra, ahogy szerinted a legfinomabb. Ha pikánsan szeretnéd, mehet hozzá még balzsamecet, ha édesebben, akkor cukor, de konyakból is keverhetsz még bele az utolsó fázisban. Nagyon extra változatban csilivel, levendulavirággal és mézzel is feldobhatod. 

kapcsolódó Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni
Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni

Ez a változat egy szelet natúr csirkemellet is feldob, de sajtok mellett is tökéletes, ahogy egy adag gesztenyekrémleveshez kínált vajas pirítóson is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ennek az ünnepi diós sültnek minden vega vendég örülni fog

Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.

2020. december18., 06:08

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

2020. december27., 06:04

Mustra