Ezért vannak azok a kefék a mozgólépcső oldalán

Ha eddig azt gondoltad, hogy a mozgólépcsői keféi cipőtisztításra valók, nem is tévedhettél volna nagyobbat. Valójában ennél sokkal fontosabb funkciót töltenek be.

A mozgólépcső nagyszerű találmány, de az elterjedt gyakorlat ellenére tervezői nem azért szerelték fel az oldalsó kefékkel, hogy útközben is legyen hol lepucolni a cipődet. De akkor mégis mire valók? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatuknak hála többé már ezen sem kell törnöd a fejed! Rögtön eláruljuk a megoldást!

Megvédik a lábad

Félve lépsz a mozgólépcsőre, mert attól tartasz, hogy becsípi a lábad? Az aggodalmad sajnos nem teljesen alaptalan. A Reed & Mansfield ügyvédi iroda közlése alapján a mozgólépcső-balesetek jellemzően két okból fakadnak:

  • az utas lába beszorul két lépcső közé
  • az utas lába beszorul a lépcső és az oldalfal közé

Mindkét eset súlyos sérülésekhez vezethet. Ide tartozik például az is, amikor a bőr leszakad az alatta lévő szövetekről. Ezt a sérülést angolul deglovingnak nevezik, de ha jót akarsz magadnak, inkább ne próbálj képet keresni róla.

Biztonsági szerepet töltenek be
Biztonsági szerepet töltenek beRonFullHD / Getty Images Hungary

Na, ide köthető a kefék szerepe is. A World of Buzz szerint a valódi céljuk ugyanis a következő:

  • arra sarkallja az utasokat, hogy ne álljanak túl közel az oldalfalhoz
  • megakadályozza, hogy a ruhájuk vagy a cipőjük beakadjon a lépcsők és az oldalfal közé

...és az életed is

A Popular Science rávilágított egy másik okra is. Mint írták, a mozgólépcsők dizájnja 1892-es szabadalmaztatásuk óta szinte változatlan maradt. Egészen addig, amíg 1987-ben fel nem robbant a londoni metró egyik mozgólépcsője, összesen 31 ember életét oltva ki. Mint kiderült, a tragédia azért történt, mert a motortérben rengeteg papírdarab, szösz és zsír halmozódott fel, ami lángra kapott.

A mozgólépcsőket ezután kezdték különféle biztonsági eszközökkel, vészleállítógombokkal, automata tűzoltórendszerekkel, valamint szőrkefékkel felszerelni. Az utóbbiak úgy jöttek képbe, hogy képesek megakadályozni a szennyeződések bejutását a szerkezet belsejébe. Ez jusson eszedbe akkor is, amikor legközelebb cipőtisztításra akarod használni a keféket!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek