A Kecskeméti Törvényszéken segítik a leendő bírók felkészülését

2019 feb 16
Megosztás

2018. február 13-án a Dél-Alföldi Régió törvényszékeinek elnökei, dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke, dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke, és dr. Bagdi Árpád, a Gyulai Törvényszék elnöke a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományos Diákköri félévnyitó ülésén a bíróvá válás folyamatát mutatták be az érdeklődő joghallgatók számára.

Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke „Miért akar mindenki a Kecskeméti Törvényszék fogalmazója lenni?” című előadásában kiemelte, hogy a bírósági fogalmazók a Kecskeméti Törvényszéken a jogi szakvizsgára való felkészüléshez szükséges ismeretek elsajátítása szempontjából a leginkább vonzó munkahelyek egyike. Jellemzőek a magas színvonalú helyi, központi szakmai képzések, a nemzetközi szakmai képzéseken való részvétel támogatott, a fogalmazók joggyakorlatai idejük alatt bepillantást nyerhetnek valamennyi ügyszak ítélkezési gyakorlatába, emellett határozatszerkesztési, kurrenciális feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a bírák mindennapi ítélkező munkájával. A bíróságon a szakvizsgára történő felkészülés során a jogszabályban biztosított 15 napos munkaidő kedvezmény is igénybe vehető, ami a versenyszférával szemben igen jelentős pozitívum.

A Kecskeméti Törvényszék mindemellett folyamatosan törekszik arra, hogy fogalmazói ne csak munkahelyként, hanem közösségként tekintsenek a bíróságra: a Bíróságok Napján színes programokon vehetnek részt a lajosmizsei Geréby Kúriában, a karácsonyi ünnepségeken új oldalukról mutatkozhatnak be kollégáik előtt és a törvényszékek sportcsapatainak részvételével zajló bajnokságokon is megmérettethetik magukat.