szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint száz képből álló válogatás mutatja be Szeged elmúlt 140 évét a Móra Ferenc Múzeumban: az intézmény több mint 100 ezer darabos fotógyűjteményéből válogatott tárlat szombattól április elejéig látható.

A kiállítás központi üzenete a szegediség ereje. "Az, hogy itt éltek emberek 140 évvel ezelőtt is, és ha ezeket a képeket nézzük, eszünkbe kell, hogy jusson: a jövő felé, a város felé nagy felelősségünk van" – mondta Medgyesi Konstantin sajtóreferens.

A képek mellett digitális feldolgozások is vannak, amelyek bemutatják a város adott pontjának egykori és mostani állapotát, változását.

Az első blokkban a Szegedhez kötődő, a városba érkező híres embereket, köztük Szent-Györgyi Albertet, Kodály Zoltánt lehet látni. A múzeum egykori lépcsőin állt össze egy fotó erejéig Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc és József Attila, egy fotóról mosolyog Latabár Kálmán is.

A városban rendkívül fontos szerepet betöltő sport is helyet kapott a falakon. Bemutatják a belvárosi híd történetét és a partfalépítést, valamint a szegedi Dóm építését is. Emellett megjelenik a szegedi iparosság, a paprika, a húsfeldolgozás, a papucskészítés.

Az 1879-es nagyárvíz ugyancsak helyet kapott: egy óriási méretű kép az elöntött Széchenyi teret mutatja be, a látogató a fotó méretei miatt szinte úgy érzi, hogy a vízen lebegő egyik csónakban áll.

A kiállítás április 8-ig tekinthető meg.