szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ismert televíziós újságíró 71 éves volt.

Életének 72. évében meghalt Baló György, Pulitzer-emlékdíjas és Prima Primissima-díjas újságíró – írta a hirado.hu. A család az MTI-vel azt közölte: Baló György méltósággal viselt, hosszú betegség után hunyt el szerettei körében. Temetéséről később intézkednek.

A család közleményét Morvai Krisztina, Baló volt felesége is megosztotta a Facebokon.

A Magyarul Balóval műsorvezetője január elején jelentette be, hogy egy ideig nem lesz látható az RTL Klubon.

"Négyévnyi napi műsorkészítés után pihenésre és orvosi kezelésre van szükségem, ezért a műsort saját kérésemre január 8-tól szüneteltetjük" – mondta akkor Baló György.

Baló György 1947. június 14-én, Budapesten született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol-német szakon. Diplomájának megszerzése után kezdett el az MTV Híradójánál dolgozni, majd 1975-től az MTV külpolitikai szerkesztőségének munkatársa, később helyettes vezetője lett. Ebben az időszakban többek között a Panoráma, a Stúdió és a Hírháttér szerkesztő-műsorvezetője is volt, valamint a Mozgó Világnál is dolgozott.

Baló 1989 és 1990 között az MTV 2-es csatorna igazgatója és a televízió választási irodájának vezetője, majd 1991-ig a Napzárta főszerkesztője volt. 1992-től a Krétakör című műsor főszerkesztője, emellett 1994-ben a Drót kábeltelevízión terjesztett heti hírmagazin társalapítójaként is működött. 1989-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöki tisztségét töltötte be.

Kisebb kitérő után 1997-ben a kereskedelmi televízióban folytatta, a TV3 műholdas országos kereskedelmi csatorna vezérigazgatója volt annak 2000-es megszűnéséig, 1998–1999 között az Esti gyors című műsort vezette.

A Magyar Televízióhoz 2000-ben tért vissza, két év múlva már az MTV kulturális igazgatójává nevezték ki. A következő években főszerkesztője volt A Hét című közéleti műsornak, később Az Este, majd A szólás szabadsága című közéleti-politikai háttérműsoroknak, ill. a Kedd 21 nevű közéleti vitaműsornak dolgozott.

Utolsó politikai műsora Kassza címmel futott 2010 elején, az MTV-től 2012-ben távozott, 2015-től az RTL-nél műsort kapott Magyarul Balóval címmel.

Baló Györgyöt 1982-ben Rózsa Ferenc-díjjal, 1988-ban Balázs Béla-díjjal, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjjal, 2017-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki.

Az RTL Magyarország közleményében azt írta: valamennyi munkatársuk őszinte fájdalommal búcsúzik szeretett kollégájától.