szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány elképzelései szerint összesen három velodrom lesz itthon. A budapesti, azt ígérik, olimpia megrendezésére is alkalmas lesz, a vidékieket inkább edzőcsarnoknak szánják.

Debrecenben építik meg a Kelet-Magyarországra tervezett velodromot – jelentette be az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a debreceni Nagyerdei Stadionban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Révész Máriusz elmondta: egy 2017-es kormánydöntés alapján az országban három velodrom lesz, a helyszínekről a Magyar Kerékpáros Szövetség véleményét figyelembe véve hozták meg a végső döntést.

A Budapestre tervezett pálya világbajnokság, sőt olimpia megrendezésére is alkalmas lesz, míg a másik kettő elsősorban edzőcsarnokként működik majd, de junior, ifjúsági és masters versenyeket azokban is rendezhetnek.

A nyugat-magyarországi helyszínt is kiválasztották már, hamarosan bejelentik, hogy a harmadik velodrom melyik városban épülhet fel – tette hozzá.

A debreceni Dehir már merészebben fogalmaz a velodromos bejelentéssel kapcsolatban, és egyenesen azt írja, hogy „kerékpáros nagyhatalom lehet Debrecenből”, mert ott lesz „a vidéki Magyarország egyetlen ilyen edzőcsarnoka”.

A debreceni velodrom központi eleme az ovális alakú, fából épített, két egyenesből és két erősen döntött visszafordító kanyarból álló, gyorsaságikerékpáros-versenyek lebonyolítására szolgáló pálya lesz.

Révész Máriusz szerint nemcsak a sportolókat fogadja a debreceni velodrom: cégek, magánszemélyek, egyetemisták is használhatják majd a pályát. Mivel 500-600 kilométerre van Debrecentől a legközelebbi velodrom, bizonyára a határon túlról is érkeznek majd bringások a létesítménybe – tette hozzá.

Papp László polgármester elmondta: az Oláh Gábor utcai sportközpont és a pallagi Labdarúgó Akadémia közelében lévő terület is szóba jöhet leendő helyszínként. Az a cél, hogy minél könnyebben megközelíthető legyen majd a pálya, valamint az is fontos szempont lehet, hogy szálloda közelében épüljön fel.