0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az alma népszerűsége töretlen, az idei termés még kérdéses

A jelek szerint nem lesz jó az almatermés, de szüretig még sok minden történhet. Magyarországon a gazdálkodók a mezőgazdasági terület mindössze 1,7 százalékát használják gyümölcsösként. Vas megyében pedig még az egy százalékot sem éri el, viszont annak messze legnagyobb hányada alma, arányaiban csak Szabolcsban termesztenek többet.

Décsi Lajos Vas megyei gazdával beszélgetett a vaol.hu a magyar alma helyzetétől, az idei év kilátásairól és a hazai ágazat jövőjéről. Décsi Lajos gyakorlatilag az egész életét gazdálkodással töltötte, először az Alföldön, 31 éve viszont már Kőszegen próbál megélni a földből. Az ezredfordulón fejezte be 18 hektáros almás telepítését, amit szó szerint a nulláról kezdett, mivel nem facsemetéket, hanem oltványokat ültetett. Előtte a környéken hasonlóval nem nagyon próbálkozott senki. Egy ültetvény 20-25, de legfeljebb harminc évig bírja, Décsi Lajos almása nagyjából most lett nagykorú.

Közepes lesz az idei termés

– Gyenge közepes termésre számítok, de az okát nem tudom, agrármérnök vagyok, világéletemben ezt csináltam, mégis minden évben tanulok. 2016-ban a jég szüretelt, és a tavalyi év sem volt kimondottan erős, azt vártuk volna, hogy idén sok lesz az alma, de úgy látszik, mintha nem nagyon akarnának teremni a fák. Most legalábbis ez látszik, de az sem elképzelhetetlen, hogy sokkal jobb lesz a termés, mint amit most valószínűsítünk, és ahogyan két éve, most is jöhet még katasztrófa, akkor meg lehet, hogy semmi nem lesz. Sok idő telik még el, mire az alma ládákba kerül – hangsúlyozta a szakember.

Décsi Lajos azonban nem panaszkodik, sok évtizedes tapasztalatával jól tudja, hogy a gyümölcsösök esetében mindig ez van.

Hol jobban teremnek a fák, hol rosszabbul, a lényeg, hogy az évek kiegyenlítsék egymást, és hosszú távon gazdaságosan lehessen termelni.

Sokan azt hiszik, könnyű annak, aki gyümölcsökkel foglalkozik, hiszen terem a fa magától, csak le kell szedni. Ez azonban egyáltalán nem így van. A növényvédelem, a termés szállítása, tárolása, mind-mind rendkívül munka- és költségigényes, de ezeket legalább lehet gépesíteni, megoldja a család, a metszés és a termés betakarítása viszont csak kézzel történhet, ahhoz pedig sok ember kell.

Szerencsére a munka-erőhiánnyal nincs gond, jól bevált, hozzáértő csapat – főleg nyugdíjasok – végzi a legkényesebb munkákat.

Mivel a szedés két hónapig is elhúzódik, nem szakad annyi feladat a nyakukba egyszerre, a metszésnél pedig elektromos ollókat használnak, amik nagyban megkönnyítik a munkát. Az ollók darabja egyébként félmillió forint – tette hozzá a gazda, ezzel érzékeltetve, hogy mennyire nem olcsó mulatság az almatermesztés.

Mivel a metszésen már túl vannak, most aránylag nyugodt időszak van az almásban, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás, de leginkább a növényvédelem az, amely meghatározza a napokat. Ez utóbbira nagyon kell figyelni. A mostani nagy esők után egész éjszaka permetezni kellett, nem várhatták meg a következő napot. Aki a mezőgazdaságban dolgozik, ezt tanulja meg elsőként. Itt amit el kell végezni, azt azonnal el kell, aki késlekedik, búcsút mondhat a minőségi termésnek. Ilyenkor az sem számít, hogy mennyi ideig tart a munka, tart amíg tart, nem nézegetik az órát. Ezért elengedhetetlen ebben a szakmában az elhivatottság.

Száraz volt az év

A sok eső egyébként nem árt az almának, igaz a kevés se nagyon. – Kalocsa környékén 300-400 milliméter az éves csapadékmennyiség, ha aszály van, 200 milliméter sincs, mégis megterem az alma. Nálunk Kőszegen 800-1000 milliméter is esik egy évben, ha 500-600 esik, már azt mondják, száraz volt az év – mesélte Décsi Lajos. – Magyarországon az alma a mai napig a legpopulárisabb gyümölcs. Olyan nincs, hogy nem viszik el a termést, legfeljebb olcsóbban adom – avat be az árképzés lélektanába.

Azt azonban, hogy az alma mennyire lesz jól eladható, soha nem lehet előre tudni, az értékét mindig a léalma felvásárlási ára határozza meg. Tavaly például 8-10 forintról indult a kilója – ennyiért leszedni sem érdemes – végül aztán hetven forintra is felkúszott az ára.

Az alma népszerűsége töretlen, ám nem mindegyiket kedvelik egyformán, régen például mindenki Goldent akart volna venni, manapság pedig alig keresik, Jonathant meg évek óta szinte senki nem termel, mégis a mai napig érdeklődnek iránta. A legnépszerűbbek egyébként most a japán fajták.

Különben pedig miután az ember már telepítette a gyümölcsöst, nem érdemes rágódni a fajták népszerűségén, mivel az évtizedekig úgy is úgy marad, ahogy van.

Forrás: vaol.hu