0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Rohamosan ürülnek az osztrák almatárolók

Ausztriában elvileg megoldható, hogy a friss szüretig hazai almát vásárolhasson a lakosság, azonban ez legutóbb 2015-ben sikerült. Az utóbbi hét év második legrosszabb szüretét tudják maguk mögött a gazdák, feleannyi alma sincs a tárolókban, mint jó években lenni szokott.

Jobb szüretet követő évek májusában több mint 57 ezer tonna alma szokta még várni az osztrák tárolókban, hogy piacra kerüljön, az idén május közepén azonban mindössze 20 ezer tonna volt a készlet országszerte, és legkésőbb július végére teljesen kiürülnek a tárolók – számolt be róla az Agrarmarkt Austria adataira hivatkozva az aiz.info portál. Az utóbbi hét évben csak tavaly volt ennél rosszabb a helyzet, 2017 csak 12 ezer tonna alma árválkodott a tárolókban.

Ausztria legnagyobb kereskedelmi partnereinél, Olasz-, Lengyel- és Németországban ugyancsak féltermést szedtek 2017-ben; egyedül Franciaországot kerülték el a komolyabb fagyok, így az ottani termesztők most jól járnak a magas almaárakkal.

A feszült helyzet várhatóan augusztus közepén enyhülhet majd Ausztriában, amikor az első hazai szüretelésű almák megjelennek az osztrák piacon.

A belföldi kereslet fedezésére egyébként Ausztria kereskedői az utóbbi két évben átlagosan 190 százalékkal több almát importáltak, mint a megelőző években, miközben export 30 százalékkal kevesebbet szállítottak.

A statisztikai hivatal adatai szerint a 2015-ig teljesen alma-önellátó országban az utóbbi két évben 60 százalékra esett vissza az önellátási fok. A termesztők csak remélni merik, hogy ebben az évben már megkíméli őket az időjárás az extrémitásoktól. Az eddigi termés-előrejelzések mindenesetre jót ígérnek – írja az aiz.info.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu