0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mindenki nyugodjon meg! Lesz elég komló a sörhöz

Ugyan komoly ellátási problémákkal küzdenek a sörgyártók, több összetevő is csak nehézkesen szerezhető be, és az árak is elszálltak, de komlóból világszinten – a rossz időjárás ellenére – elfogadható termés ígérkezik.

A sör egyik kulcsösszetevőjéből, a komlóból megfelelő mennyiséget tudnak majd felvásárolni a sörgyártók világszerte. Bár a terménymennyiség valamivel alul marad a 2017-es eredményhez képest, de így is elfogadható évet zárunk – számolt be a Reuters-nek a világ legnagyobb komlókereskedő vállalatcsoportja a Barth-Haas Group.

– A mezőgazdaság számos területén nagy gondot okozott a kivételesen meleg és száraz nyár, főleg Nyugat-Európában.

Ám Németország legnagyobb komlótermelő vidékeit megkímélte az időjárás, ezeken a területeken átlagos eredmény várható

– mondta Stephan Barth, a Barth-Haas Group ügyvezető partnere.

– A víz, az élesztő és a maláta mellett a komló a sörfőzés legfontosabb összetevője. Bár a tavalyi évhez képest kevesebből kell gazdálkodni, de az ellátás megfelelő megszervezésével globálisan kielégíthetőek lesznek az igények. Azt meg kell jegyezni, hogy bizonyos. keserűbb fajták esetében lehetnek ellátási gondok, ugyanakkor számos ízvariáció esetében túlkínálat mutatkozik.

Németországban és az Egysült Államokban is bizakodva tekintenek az idei komlószezonra. A két ország együttesen a világ termelésen 75 százalékát adja, a legjelentősebb export piacaik: Ázsia, Afrika és természetesen egész Európa.

Idén globálisan mintegy 117 000 tonna komlóra számítanak a Barth-Haas Group-nál, szemben a tavalyi 118 400 tonnával. Ebből Németország 42 000 tonnával veszi ki a részét, mely némi növekedés a tavalyi 39 200 tonnához képest.

Akadozik a szállítás

Hollandia az elmúlt évtized legkeményebb aszályát éli át. Az ország folyóinak vízállása jelentősen lecsökkent, így a termékek vízi szállításában jelentős fennakadások tapasztalhatók. Erről Joost Sitskoorn, a holland logisztikai szövetség vezetője számolt be a Reuters-nek. Hollandia Európa egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontja, így ez a probléma minden termékre, így a sör alapanyagainak szállítására is kihatással lesz.

A kézműves sörök népszerűsége Európa szerte segítette a komlótermelők helyzetét. A növekvő kereslet jót tett a gazdáknak. Stephan Barth kiemelte:

– A legérdekesebb statisztika, hogy az egész világon értékesített sörök mindössze 2,5 százaléka kézműves sör, ám ezeknek a söröknek az előállításához a világon megtermelt komló mintegy 20-25 százalékát használják fel.

A komló ára tavaly meredeken emelkedett és most úgy néz ki, hogy viszonylag magas áron fog stabilizálódni.
Forrás: Reuters