0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Európa élmezőnyében

Egy héten át figyelhettük Magyarország utánpótlását a franciaországi Európa-bajnokságon. Harminc nemzet, 620 ló és ugyanennyi lovas sorakozott fel Fontainebleau-ben, ahol ezúttal a három olimpiai szakág rangos versenyét együtt rendezték. A díjugratóknál a három korosztály tizenöt magyar lóval indult a kontinensviadalon.

A bombaerős, húszcsapatos mezőnyben három pálya után alakult ki a teljes sorrend. Hétfőn az ifj. Kövy András vezette magyar csapat hibátlanul fordult a keddi második körre, amely után ezüstérmes pozícióban várta a harmadik felvonást. A szoros versenyben végül Magyarország húsz hibapontos teljesítménnyel az ötödik helyen zárt. Csapatunkból Horváth Gábor tanítványa, Budai Liza Leonardo H-val 0-4-4, Sós Attila tanítványa, Zólyomi Emma a gyermek válogatottat még mindig segítő Viador nyergében 0-11-4 hibapontot ért el. Csapatunk harmadik embere Füzér Gábor tanítványa, Kiss Lizanna volt, aki az elődöntőben hibátlan lovaglással a harmadik helyen végzett, majd 4 és 12 hibaponttal ért célba. Záró lovasunk, Krucsó Ferenc tanítványa, Törő Csongor pedig négy hibapontos kezdése után dupla hibátlannal segítette Magyarországot a szenzációs ötödik helyhez. Egyéni lovasunk, Tóth Balázs Elsa Camparival tizenhat és tizenkét hibapont után harmadszorra nagyszerű hibátlant lovagolt.

Az Európabajnoki címet Németország szerezte meg Írország és Belgium előtt.

A gyermek korosztály Európa-bajnoki döntőjének százfős mezőnyéből harminc lovas kvalifikálódhatott a mindent eldöntő, 130 cm-es kétfordulós fináléba. A pálya erősségét mutatja, hogy a győztes, az ír Rhys Moore CES Crusonnal volt a mezőny egyetlenegy tiszta hibátlan párosa. Nagyszerű sporteredményt értek el gyermekeink Magyarországnak, Törő Csongor Chacco Boy-jal a két fordulót összesítve kilenc hibaponttal a tizennegyedik helyet, Budai Liza Leonardo H-val a döntőben tizenhárom hibaponttal a huszonnegyedik helyet szerezte meg.

Vasárnap délután hiába rendezték a futball- világbajnokság döntőjét, a magyar díjugrató társadalom inkább a franciaországi híreket várta izgatottan, hiszen két versenyzőnk is kvalifikálódott a fiatal lovasok 150 cm magasságú, kétfordulós Európa-bajnoki döntőjébe. Az utolsó ugrásig professzionálisan lovagoltak válogatott lovasaink. Ifj. Lázár Zoltán Katyusával az első fordulót tizenkettő, Weinhardt Virág Chiclanával nyolc hibaponttal teljesítette, majd a második fordulóban ismét bizonyították felkészültségüket és két hibátlan pályával zárták a kontinensviadalt.

Ifj. Lázár Zoltán tizenharmadik és Weinhardt Virág tizenötödik helyezése minden idők legjobb egyéni teljesítménye a korosztályban.

Az aranyérmet a londoni olimpiai csapatbajnok Peter Charles fia, Harry Charles nyerte meg Vivaldi Du Dommal. Ifj. Kövy András szövetségi kapitány teljes csapatára büszkék lehetünk,

a magyar utánpótlás a csapatversenyekben, míg Budai Liza, Törő Csongor, ifj. Lázár Zoltán és Weinhardt Virág egyéniben lovagolták országunkat Európa élmezőnyébe.

Gratulálunk az utánpótlás válogatott lovasainak, edzőinek és a szülőknek! A tizenharmadik helyen végzett, és ezzel korosztályában minden idők legjobb hazai eredményét felmutató ifj. Lázár Zoltánt kérdeztük a verseny után.

Megdöntötted Fábiáncsics Gábor és Merán 23 éves rekordját az ifjúsági Európa-bajnokság fiatal lovas kategória döntőjében nyújtott teljesítményeddel. Milyen érzés volt ez számodra? Hogyan készültél erre a nagy megmérettetésre?

Természetesen nagyon felemelő érzés a legnagyobb korosztályos kategóriában a legeredményesebb magyarnak lenni, különösen, ha egy ilyen régóta fennálló eredményt sikerül felülmúlni. 2017 őszén, tíz év után lovaimmal hazaköltöztem Pirik Zsolt istállójából Domonyvölgybe. Az ő ellenőrzése alatt, de főképp egyedül készültem és próbáltam felhasználni az ezt megelőző öt Európa-bajnokságon szerzett tapasztalataimat. Lovamnak, Katyusának külön edzéstervet állítottam össze és a versenyeket is igyekeztem úgy igazítani, hogy Franciaországban legyen csúcsformában.

Mit kell tudnunk Katyusáról?

Kannan x Quilot származású, 2005-ben született szürke kanca, Paul Schockemöhle tenyésztette. Összeszokott páros vagyunk, hiszen már több mint négy éve lovagolom, ennek ellenére ez volt az első kontinensviadalunk, hiszen az ifjúsági Európa-bajnok-ságra Lacrima di Felicita mellett második számú lovam volt csupán. Ennek köszönhetően különösen büszke vagyok rá, hogy Lacrima árnyékából kilépve ilyen szépen helytállt. Kiválóan ugrott az egész hét során, szívét-lelkét kitette. Bizton állíthatom, hogy a maximumot nyújtotta.

Hogy érezted magad az Eb-n? Milyen volt maga a helyszín, a boxok, a pályák, a környezet, a szervezés?

A lovak július 7-én értek oda az istállónyitásra, hiszen másnap már állatorvosi kontroll várt rájuk. Számomra különösen jó érzés volt, hogy unokatestvéremmel, Lázár Zsófiával együtt versenyezhettünk, hiszen mind a három olimpiai szakág utánpótlása egy helyen és egy időben mérte össze tudását.

A hangulat kiváló volt, tényleg összekovácsolódott a teljes magyar csapat és mindenki szurkolt a másik szakágban induló magyar lovasoknak is.

A versenypálya minőségét szintén kiválónak mondanám, a nehézséget a pályán lévő jelentős szintkülönbség és a pálya különös alakja okozta. A szervezés és a lovak elhelyezése is jól sikerült, talán a boxoknál és a kamionparkolóban lévő hatalmas por volt egyedül kifogásolható.

Egy időben zajlott a döntő a budapesti GP-vel, így a lovaglásodat az óriáskivetítőn nézhettük a felnőtt döntő előtt. Szép, tudatos lovaglást láthattunk tőled, milyennek élted meg a döntő pályáját, mennyire vagy elégedett az eredményeddel?

Köszönöm az elismerő szavakat! Talán a döntő első fordulójának pályája kapcsán van bennem egy kis hiányérzet, hiszen ott voltak hibák, amik érzésem szerint elkerülhetőek lettek volna, de összességében elégedett vagyok, különösen akkor, ha belegondolok abba az új szituációba, hogy nem napi kontrollal, hanem szinte egyedül készültem fel erre a versenyre, úgy, hogy mellette sikeresen le tudtam zárni az első évet a jogi egyetemen.

Mi a következő cél?

Az idei évben szeretnék indulni a CSIO -n Budapesten, ami az első ötcsillagos versenyem lesz, valamint a felnőtt magyar bajnokságon és a tenyészversenyen. Ezek a hátralevő fő versenyeim az évben, és természetesen mindegyiken minél jobb teljesítményt szándékozok elérni.

Távolabbi célom, hogy fejlesszem magamat, hogy minél jobb tudjak lenni a pályán, mindemellett pedig szeretnék jövőre felnőtt CSIO -n Nemzetek Díját lovagolni,

hiszen ez idén Linzben egy sérülésem miatt meghiúsult, valamint a jövő évi Európa-bajnokságon az idei eredményt felülmúlva szerepelni. Végezetül pedig szeretném megköszönni a csapatnak és a családomnak, akik a háttérből támogatnak, és remélem, hogy a jövőben is képes leszek örömet szerezni nekik eredményeimmel.

 

FOTÓ: PSV, Törő Csaba, Lázár Zsófia

 

Forrás: Pegazus