0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A vándorsáska, mint takarmány

A vándorsáska 15 éve még kuriózumnak számított a takarmányrovarok palettáján. Félre kellett tetetni, ha az ember biztosan hozzá szeretett volna jutni, hogy – esetleg igényesebb – állatai számára biztosíthassa ezt a kiváló eleséget. Ma már népszerűségének köszönhetően két fajt számos méretben rendszeresen be lehet szerezni a szakkereskedésekből.

E két faj a keleti (Locusta migratoria) és az egyiptomi vándorsáska (Schistocerca gregaria). Ezek a méretes rovarok igazi csemegének számítanak a varánuszok, tejuk, galléros gyíkok és az egyéb nagytestű gyíkok étrendjében.

Az egyiptomit könnyebb utolérni

Nem csak a nagy állatok szeretik a két vándorsáskafajt. A különböző méretű lárvákat nagyon szívesen fogadják a kisebb testű hüllők is, beleértve a fi nnyásabb, kényesebb, esetleg a monoton étrendre ráunt, a táplálékot visszautasító egyedeket. A két sáskafajt ebből a szempontból összehasonlítva az egyiptomi vándorsáska rendelkezik némileg előnyösebb tulajdonságokkal.

Lárvakorban ugyanis jóval puhább a külső váza, így könnyebb az elfogyasztása. Továbbá keleti rokonához képest kevésbé mozgékony, ezért könnyebb utolérni.

Végül pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy fi atalkorban nagyon feltűnőek a színei, ami általában intenzívebb érdeklődést vált ki akár egy apatikusabb állapotban lévő rovarevő hüllőből is. Az alaptakarmánynak számító tücskökkel összehasonlítva a sáskák előnye a már említett lassabb mozgás. Persze nagy ugrásokra képesek, de zavarás híján általában lassan lépegetnek a terrárium függőleges felületein. Ez a viselkedés azért is előnyös, mert szinte mindig jól láthatóak a folyton elbújó egyéb rovarokkal szemben. Így a gyíkok is könnyebben észreveszik őket, és nekünk sem okoz akkora nehézséget az el nem fogyasztott sáskák felkutatása és a terráriumból való kigyűjtése. Az előző tulajdonságot erősíti, hogy a tücskökkel ellentétben a sáskák elsősorban nappal aktívak.

Vadnövényekkel is etessük!

A sáskákkal való takarmányozás egyetlen hátránya, hogy ezek az egyenesszárnyúak kényesek a tárolás körülményeire. Jól szellőző, tágas férőhelyet igényelnek, sok mászófelülettel. A magas hőmérsékletet szeretik. Nem tolerálják a nedvesség jelenlétét. Ez a lédús takarmányra is vonatkozik. Legjobb, ha egy ágakkal vagy tojástartókkal berendezett kimustrált terráriumot vagy műanyag állatszállító boxot biztosítunk számukra. Táplálásukra a fonynyasztott növények alkalmasak, némi gabonakorpával kiegészítve. Télen a kelkáposzta vagy a fűszéna a legjobb takarmány számukra. Ha van türelmünk hozzá, gabonát is csíráztathatunk sáskáinknak.

Nyáron azonban vadontermő, tiszta helyről származó gyomnövényekkel etessük őket. Maradéktalanul elfogyasztják az összes fűfélét is.

A vadnövényekkel etetett sáskáknál kiválóbb takarmány a rovarevő hüllők számára talán nincs is. Hiszen a különböző por alakú takarmány-kiegészítők alkalmazásával is valójában a természetes eleséget fogyasztó rovarok beltartalmi értékét próbáljuk megközelíteni, lemásolni.

Forrás: Kistermelők Lapja