0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Itt az idő átállni a lebomló műanyagokra

Az egyszer használatos műanyagokból óriási szigetek úsznak az óceánokban. Az ehhez vezető hihetetlen mértékű környezetszennyezés megfékezésében kulcsszerep jut a korszerű csomagolási technológiák és anyagok fejlesztésének, bevezetésének. Az egyre nagyobb az elvárás a zöldség-gyümölcs beszállítókat is lépésre készteti. A DélKerTésznél már dolgoznak a műanyag csomagolóanyagok leváltásán.

A csomagolóanyagokat aszerint csoportosíthatjuk, hogy milyen alapanyagból készülnek és biológiailag lebomlók vagy sem. Zöldségek, gyümölcsök csomagolására a biológiai bázisú, biológiailag lebomló csomagolóanyagok jöhetnek szóba . 

A biológiailag lebomló műanyag polimereket három csoportba sorolják. A közvetlenül a biomasszából kivont polimerek alapja lehet a keményítő és termoplasztikus keményítő, a cellulóz, valamint a barnamoszatokban található alginátok és a tengeri hínárból készített karragén, amelyekből általában az ehető tálcák készülnek.

A másik csoport elemei a mikroorganizmusok által termelt polimerek, a polihidroxi-alkanoátok (PHA), a legismertebb típusuk a poli-hidroxi-butirát (PHB).

Az élelmiszerek csomagolása szempontjából a legnagyobb lehetőség a biomasszából (kukoricából, gabonából) szintézissel gyártott polimerekben van, ide tartozik a politejsav (PLA), a poli-trimetilén-tereftalát (PTT), valamint a poli-butilén-szukcinát (PBS).

A jelenleg legelterjedtebb biobázisú polimer, a biológiailag lebomló politejsav (PLA) a polietilénhez és a polietilén-tereftaláthoz (PET-hez) hasonló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik: átlátszó, ami zöldségeknél, gyümölcsöknél alapvető elvárás, és fényes.

A közönséges műanyagoknál is jobban zár, így a csomagoláson belüli légtér összetétele (oxigén-, szén-dioxid-tartalom) kevésbé változik, megőrzi az aromát. Szobahőmérsékleten, száraz környezetben stabil, tehát tartós, erős anyag, szelektív módon gyűjthető, a hulladékfeldolgozóban automatikusan szétválogatható, és viszonylag gyorsan, fél év alatt lebomlik.

Készíthető belőle zacskó, doboz, fedeles csomagolóanyag is. Mindenféle élelmiszer csomagolására alkalmas, és bár még valamivel drágább a közönséges műanyagnál, az ár ennél is a kereslet-kínálat függvénye.

Minél többen áttérnek a lebomló anyagok használatára, annál nagyobb mennyiségben forgalmazzák majd, annak hatására pedig fokozatosan mérséklődik az ára.

Számos kutatás irányul arra is, hogy minél olcsóbb legyen a gyártás,  erősítette meg Szegedyné Fricz Ágnes, a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. fejlesztőmérnöke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu