0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kidobott elemekből komposzt

A lemerült, kidobott alkáli elemekből képes a növények számára hasznos komposztot gyártani egy finn cég. A végtermék gazdagítja a talaj tápanyagtartalmát, ami segíti az élelmiszernövények termesztését.

A Tracegrow nevű cég olyan innovatív technológiát dolgozott ki, melynek során az elemekben található cinket és mangánt hasznosítják újra. Tatu Leppänen vezérigazgató egy finn reggeli tv-showban beszélt a technológiáról.

„Ez az innováció a kémián alapul” – mondta.

Az elemek veszélyes anyagokat is tartalmaznak, aminek nem szabad kijutnia a szabad természetbe, Leppänen elmondása alapján azonban a cége képes csak a hasznos anyagokat kivonni belőlük.

A visszamaradó veszélyes vegyületeket, mint a nikkelt és a higanyt, egy kifejezetten ilyen anyagokra specializálódott hulladékkezelő üzembe viszik ártalmatlanításra.

A cég folyamatosan ellenőrzi a késztermékeket, de egy független hatóság is felügyeli azok tisztaságát. Így eladásra csak a garantáltan biztonságos termékek kerülnek.

Európa-szerte különböző módon tárolják a használt elemeket. Sok helyen egyszerűen a szeméttelepekre kerülnek. Gyakran azonban kiolvasztják a cinket belőlük, a nagyobbik részét azonban nem hasznosítják. A Tracegrow megoldása ezzel szemben az elemek összetételének 80 százalékát képes újra hasznos anyaggá alakítani.

A cég első üzeme idén nyáron nyílt a finn Kärsämäkiban, és céljuk, hogy a következő pár év alatt 100 millió eurós forgalom elérése.

Ugyan a világon más hasonló profilú cégek is vannak, Leppänen szerint eddig nem volt ilyen elemekkel kapcsolatos megtérülő beruházás nemzetközi szinten. Véleménye szerint a mostani siker mögött az áll, hogy Finnországban a kémiai szaktudás igen magas szinten áll, ami segíti az ilyen típusú fejlesztések és innovációk kidolgozását.

Forrás: www.rcinet.ca/eye-on-the-arctic