0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Folyamatosan emelkedik a baromfitermelés az unióban

Az Európai Unióban a baromfitermelés további erősödésére számítanak a szakemberek - olvasható a rövidtávra kiadott előrejelzésből. Az idén az első negyedévében közel 4 százalékkal több baromfit értékesítettek a tagállamok termelői, mint az azt megelőző félévben. A növekedés azóta ugyan lelassult, de éves szinten így is el fogja érni a 1,5 százalékot.

Az első negyedéves növekedés a termelőkapacitás bővülésének, illetve annak tudható be, hogy ez év elején kevesebb madárinfluenza kitörés volt unió-szerte, mint a megelőző évben.

A leginkább Lengyelországban emelkedett a baromfiszektor kibocsájtása, itt az előző félévhez viszonyítva 8 százalékkal növekedett a termelés, míg Németországban 7, Hollandiában 6, Franciaországban 5, Nagy-Britanniában pedig 3 százalékkal termeltek többet az év első négy hónapjában.   

Export

Bár az idei év első négy hónapjában az unió baromfiexportja is nagyot emelkedett, hiszen január és április között 8 százalékkal bővült a kivitel az előző fél évhez viszonyítva, az előrejelzés azonban 2019 végéig csupán az export mérsékelt növekedésére  számít. Az év eleji megugrást főként a Fülöp-szigetek megnövekedett kereslete okozta, aminek oka az ottani madárinfluenza okozta kiesés volt. Ezért oda a korábbiakhoz képest lényegesen több baromfit szállíthattak az Európai Unió tagállamai,

Az első négy hónapban egyébként Ghána lett az EU legfőbb exportpiaca 10 százalékos részesedéssel, ezt követte Ukrajna és a Fülöp-szigetek.

Az idei évben összességében a baromfikivitel 2,5 százalékos bővülésére számítanak a szakemberek. 2019-ben – figyelembe véve a jelenlegi magasabb szintet – a növekedés várhatóan lassul majd.

Import

Az unióba történő importot az év elején komolyan átalakította az az állategészségügyi jelentés, amelynek következtében Brazília 20 nagyüzemétől vonták meg a kiviteli engedélyt.

A szállítások leállítása miatt 2018 első négy hónapjában 45 százalékkal esett vissza a baromfihús-behozatal Brazíliából. A teljes évre számítva a csökkenés 33- 50 százalék között lesz.

Brazíliát, ha nem is teljes mértékben, de azonnal pótolták. Elsősorban ukrán és chilei termelők vették át brazil társaik megüresedett helyét. Ukrajna 136% százalékkal, a dél-amerikai ország pedig 85 százalékkal növelte korábbi beszállításait az Európai Unióba ez idő alatt. De a teljes uniós import 9 százalékkal még így is elmaradt a megelőző félév eredményétől ebben a négy hónapban.

Az előrejelzések szerint a 2018-as behozatal a tavalyi szinthez hasonló marad az unióban, 2019-ben pedig arra számítanak a szakemberek, hogy Brazília ismét teljes erővel visszatér.

Az unió baromfiimportja pedig megközelítőleg 7 százalékkal emelkedik majd ennek következtében az idei szinthez képest.

A brojler ára és a fogyasztás emelkedése

Az Európai Unióban a brojler ára két éve lassan, de folyamatosan emelkedik. A 44. héten 187,61 EUR/100 kg volt, ami 2,7 százalékkal magasabb, mint tavalyi ilyenkor volt.  Az egy főre jutó fogyasztás enyhén nő a 2017-es stagnálást követően. 2018-ban 24.1kg 2019-ben pedig várhatóan 24,3 kg baromfihúst vásárolnak az uniós polgárok fejenként.

 

 

Forrás: Poultry World