0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Fokozott iráni érdeklődés a magyar vetőmag és technológiák iránt

Iráni üzleti delegációval egyeztetett Farkas Sándor agrárminiszter helyettes. Az iráni fél évek óta kiemelt érdeklődést tanúsít nemcsak a hazai nyersanyagok, hanem a hazai szakértelem és technológiai berendezések iránt is, és immár konkretizált, több területre kiterjedő együttműködéseket tervez hazánkkal.

A tavalyi nemzetgazdasági tárcaközi megállapodások után egy nagy létszámú, szakemberekből és meghatározó üzletemberekből álló delegáció látogatott Magyarországra.  Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárával egyeztettek a mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről.

Az iráni fél magyar partnerekkel fontolgatja a kukorica- és szójavetőmagok iráni termesztését.

A tárgyalások során hangsúlyozta, hogy a vetőmag-előállítás és az üvegházi termelés terén is számít a több évtizedes tapasztalattal és kiváló szakértelemmel egyaránt rendelkező Magyarország partnerségére. Fontos szempontként merült fel továbbá iráni részről a GMO-mentesség, a hazai technológia megismerése és esetleges beszerzése, továbbá a majdani együttműködések agrárkutatás-fejlesztési kapcsolódásainak lehetősége is.

Farkas Sándor miniszterhelyettes biztosította a tárgyalópartnereket, hogy nagyon hasonlóak az elképzeléseink és Magyarország  támogatja az iráni projektkezdeményezéseket.

E megállapodásoknak egyfelől azért is jelentősége lehet, mert Irán egy több mint nyolcvanmilliós piac, másfelől azért, mert a közel-keleti ország a későbbiekben a szomszédos, valamint a térségi országokba is exportálni kíván.

Forrás: AM Sajtóiroda