0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mézes reggeli Tatán

November 16-án, pénteken Tatán ünnepélyes keretek között kezdődött el a Mézes reggeli nevű idei mézfogyasztást ösztönző kampány, melyet Szlovéniában indítottak el, s célja, hogy a gyermekeket a mézfogyasztásra ösztönözze, megismertesse velük a méz és más méztermékek kiváló élettani hatásait.

A rendezvényen részt vett Nagy István agrárminiszter, Robert Kokaj, Szlovénia magyarországi nagykövete, Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője, Michl József, Tata polgármestere, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Elnöke és Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. A felszólalásokból és a kötetlen megbeszélések során megtudhattuk, hogy

hazánkban a mézfogyasztás lassan, de emelkedik, jelenleg 0,8 kg fejenként, ám ez még szerény teljesítmény, hiszen az uniós átlag 1,7 kg. Jelenleg a nálunk megtermelt méz 80-90 százaléka kerül ki az országból, s ezzel, a jó minőségű magyar mézzel gyakran silány külhonit javítanak föl.

Amennyiben nálunk a mézfogyasztás legalább annyit nőne, hogy minden magyar polgár egy kávéskanálnyit fogyasztana naponta, akkor a nálunk termelt méz teljes egészében itthon elkelne, ami nem csupán gazdasági hasznot hajtana, hanem komoly egészségmegőrző szerepe is lenne.

A méz egészségmegőrző szerepe vitathatatlan, példa erre az a tudományos vizsgálat, mely bebizonyította, hogy

azoknak a gyerekeknek, akik megfelelő mennyiségben fogyasztanak mézet, vérének hemoglobin-tartalma akár 60 százalékkal is több,

mint a mézet mellőző társaiké, így nemcsak nagyobb a fizikai teljesítőképességük, hanem könnyebben, jobban és gyorsabban is tanulnak.

Magyarországon jelenleg mintegy 20 ezer család megélhetéséhez járul hozzá a méhészet, s mezőgazdaságunk, különösen növénytermesztésünk szempontjából a méhek létezése elengedhetetlen.

Szlovénia is méhnagyhatalomnak számít, hiszen ebben az országban 2 millió lakosból méhészkedik 10 ezer,

így nem meglepő, hogy az ő javaslatukra nyilvánították május 20-át a méhek világnapjává, melyet Magyarország elsőként, azonnal támogatott.

A rendezvény a tatai Kőkúti Általános Iskolában kapott helyet, ahol a tanulók kedves, szívhez szóló zenés, a méhek életét bemutató színdarabbal kedveskedtek a vendégeknek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság