0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Generációváltás a családi gazdaságokban

Az idei évben a generációváltás került terítékre a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. partnertalálkozóján. A cég által évente megszervezett „A szakma napja” című rendezvényen most is a takarmányozástól kissé távolabbi, ám égető kérdést tárgyaltak meg neves szakemberek segítségével.

„Idén már 799 partnerrel álltunk kapcsolatban, akik közül legalább hatvan családot érint a generációváltás kérdése” – hangsúlyozta köszöntőjében Lengl Tamás. A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. ügyvezetője  a kecskeméti rendezvényen kiemelte, a generációváltáshoz a bátorság mellett tudatosságra is szükség van. Ez olyan folyamat, ami elkerülhetetlen, s aminek nyugaton nagyobb hagyományai vannak.

 „A második világháború előtti időkben hazánkban még beszélhettünk családi vállalkozásokról, ám ezek fejlődését a világégés megakasztotta”

– hívta  fel a figyelmet Szentirmay Péter, a Credit Management Group ügyvezetője, hogy azóta az első tömeges generációváltás most zajlik. A 90-es években megindultak a vállalkozások, s most nőtt fel az a fiatal generáció, amely alkalmas az átvételre és továbbvitelre. Úgy tűnik, erre nem mindenki van felkészülve.

A világ vezető családi vállalatainak zöme családi vállalkozás.

Ennek definícióját 2009-ben – miután addig 90 féle értelmezés létezett – fogalmazták meg. Ha leegyszerűsítjük, akkor az alapítók, illetve azok rokonai, leszármazottai kezében döntő mértékű tulajdon van. Másrészt legalább egy családtag részese valamely meghatározó vezető testületnek. Így talán már világos, hogy multinacionális cégek miként működhetnek családi vállalkozásként.

 

A mostani generációváltás attól is más, mert egybe esik a digitális forradalommal, aminek jelentőségét a szakember az első ipari forradalomhoz hasonlította. 

Szentirmay Péter Darwint idézte, aki szerint a fajok közül nem az fog mindent túlélni, amelyik a legerősebb vagy legintelligensebb, hanem amelyik legjobban tud alkalmazkodni a változásokhoz. Ma már a mezőgazdaság és a digitalizáció szétválaszthatatlan. Erre számtalan hazai példát találunk, amelyek közül a magyar Szőlőőrt, vagy ami jobban kifejezi, a SmartVineyard növényvédelmi döntéstámogató rendszert említette.

A szakember megfogalmazta kérdését: a generációváltás esély vagy veszély? Amire gyorsan meg is adta a választ, a vállalkozás jövőjét tekintve az egyetlen esély.

Az esemény végén – melyen Kürti Tamás, a Kürt Akadémia intézményvezetője és Bárány László, a Master Good Cégcsoport alapító tulajdonosa is megosztotta tapasztalatait – elismerő okleveleket adtak át azon vállalkozások képviselőinek, ahol az idősebb és a fiatalabb generáció már együtt dolgozik, és most zajlik a generációváltás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu