0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Immunerősítő gombadiéta az ünnepekre

Bármilyen elhivatottak vagyunk is, a tél nem a legjobb időszak a diétázás és az egészséges életmód szempontjából. A hideg idő és a karácsonyi vendégszeretet hangulatában sokan adják fel addig kitartóan végzett diétázási szokásaikat. Azonban nincs minden veszve, vannak egyéb lehetőségek is, hogy egészségesek és fittek maradjunk a téli hónapok alatt.

Együnk több gombát! Keith McNiven londoni személyi edző, a Right Path Fitness kezdeményezés elindítója szerint a téli egészségmegőrzés öt legfontosabb összetevője közül az egyik a rendszeres gombafogyasztás.

„Ha szeretjük a gombát, érdemes minél többet ennünk belőle. – ajánlja Keith – ugyanis nagyon sokféle tápanyagot és vitamint tartalmaz, amelyekre szükségünk van a téli időszakban.”

A gomba alacsony kalória –és nátriumtartalmú, zsírt és koleszterint pedig nem tartalmaz.

Tartalmaz viszont antioxidánsokat, vitaminokat és ásványianyagokat, valamint arról is ismeretes, hogy felturbózza az immunrendszert és lassítja az öregedési folyamatokat. B vitaminban, rézben és káliumban igen gazdag. Hatékonysága jól jön a csípős hideg, influenzás téli hónapok alatt. Megfelelő szelénforrás, mely antioxidáns a kognitív funkciókkal áll összefüggésben, valamint csökkenti a pajzsmirigy problémákat.

Ezenkívül nagyon sokoldalú, sokféle étel készíthető belőle akár párolással, főzéssel, sütéssel, nagyszerű alapanyag tésztaételek elkészítéséhez, sőt felhasználhatjuk a hús helyettesítőjeként is.

Vannak különböző gombafajták, mint például a késői laskagomba vagy a shiitake gomba, melyek béta-glutént is tartalmaznak. Ez a vízben oldódó élelmi rost szükséges a koleszterinszint javításához és a megfelelő szívműködéshez.

Ahhoz, hogy idén karácsonykor egészségesen ünnepelhessünk, nem árt időben elkezdeni immunrendszerünk felkészítését a betegségek elleni védekezésre. Ennek érdekében fogyasszunk minél több zöldséget, gombát és a testmozgásról se mondjuk le: ne feledjük, napi húsz perc torna is több, mint a semmi!

Forrás: www.netdoctor.co.uk