0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Súlyos jégkár

A chilei gyümölcstermesztők szövetsége, a Fedefruta becslései szerint legalább 200 millió dolláros kárt szenvedtek a november eleji szokatlanul erős és hosszan tartó jégeső következtében.

A viharos széllel érkező jég az ország középső és déli régióiban okozta a legnagyobb károkat, főleg a betakarítás előtt álló cseresznye- és meggyültetvényekben. A mostani jégvihar jellegzetessége, hogy a szokásosnál nagyobb területet érintett, hosszabb ideig, mintegy 20-30 percig tartott és nagyméretű jégdarabok estek.

A Fedefruta elnöke, Jorge Valenzuela a Fresh Fruit Portalnak elmondta, hogy az egyik leginkább érintett terület a közép-chilei O’Higgins régió volt, ott található az ország gyümölcstermő területének több mint egynegyede.

Főleg cseresznyét, meggyet, csemege- és borszőlőt, kivit, nektarint, diót és mandulát termelnek a térségben. Több mint 30 ezer hektáron pusztított a jégeső, a termésveszteség 10 és 100 százalék közötti.

Elsősorban a cseresznye- és a meggy-, valamint a csemegeszőlő-ültetvények szenvedtek komoly kárt. Az ország déli területein, Maule Norte és Ñuble régiókban a heves esővel érkező jég közel 10 ezer hektár áfonyaültetvényben okozott eltérő mértékű pusztítást. Jorge Valenzuela szerint

a teljes kár becsült értéke meghaladja a 200 millió dollárt, és további hasonló időjárási jelenségeket jeleznek előre.

A szakember szerint 2003 óta nem tapasztaltak ilyen tetemes kárt Chile gyümölcsöseiben, mivel a jég éppen a szedési idény elején érte az ültetvényeket.

Forrás: freshfruitportal.com