0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Sétahajózás a Gemencen

Ha már A Mi Erdőnk szerkesztőbizottsága Gemencen járt, nem maradhatott el a dunai hajózás sem. Bár az alacsony vízállás miatt a mellékágakba csak messziről tekinthettünk be, a vízről elénk táruló látvány így is lenyűgözte a társaságot.

A Gemenc Zrt. által vagyonkezelt állami tulajdonú erdőterületek közel kétharmada a Duna árterületén található. Ezen a tájon régi hagyományai vannak a Duna – mint természetes vízi út – használatának.

Az országban egyedül a Gemenc Zrt. rendelkezik hajóparkkal, erre a szigeteken történő gazdálkodás miatt van szükség.

A Veránka- és a Koppány szigetre általában csak komppal lehet az erdőművelő gépeket bejuttatni, illetve a kitermelt faanyagot is vízen, uszályokba rakva lehet elszállítani.

Az Erdőgazdaság 100 fő befogadására alkalmas Gemenc sétahajóján évente mintegy 2500-an tesznek hosszabb-rövidebb kirándulásokat a Dunán.

Baján, a Duna-híd bal parti hídfőjénél, a IV. Károly rakparton létesített üzemi kikötő rakodója 2500 köbméternyi faanyag tárolására alkalmas, MÁV iparvágánnyal rendelkezik, itt történik a vízen és közúton beszállított faanyag értékesítése, átrakása vagonba vagy kamionba.

A 100 fős sétahajó a Gemenc Vándorponttól indul dunai kirándulásra. Ez a kikötő a 1480 folyam kilométernél, a Türr István híd bajai hídfőjénél található.

A hajó útvonalát a megrendelő határozhatja meg, de a megvalósulást az aktuális vízállás, az időjárási és egyéb hajózási körülmények befolyásolhatják.

A Pörbölyön található Gemenci Erdei Vasút 30 km-es pályán üzemel. A téli időszakban főleg faanyagszállítás történik, tavasztól őszig pedig a személyszállítás a fő feladata.

A személyszállító vonatok egész évben menetrend szerint közlekednek. A vontató járműparkot négy C50-es dízelmozdony és a a gyerekek kedvence, a Rezét gőzös alkotja.

Az erdei vasút szerelvényei évente 55-60 ezer utast és 8-9000 köbméter fát szállítanak. A fűrészüzem alapanyagterén, ahová az erdei vasút tehervonatjai érkeznek, MÁV iparvágányt is üzemeltet az erdészet.

Pörbölytől 7 kilométerre Lassi állomáson a Halászati Kiállítás – dioráma, ártéri terepasztal, halászháló kötöző műhely – mellett pihenőpark, erdei játszótér, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely várja a kirándulókat.

Forrás: magyarmezogazdasag