0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezúttal nem jogsértőt, hanem madarat fogtak a Nébih munkatársai

Egy szárnyaszegett egerészölyv mentésében és biztonságos elhelyezésében vettek részt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomásának munkatársai. A dolgozók az állomás melletti fasorban bukkantak a vélhetően áramütés következtében megsérült, fiatal madárra, amelyet haladéktalanul a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába szállítottak.

Egy sérült egerészölyvet (Buteo buteo) találtak a Nébih Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomásának dolgozói a telep közelében húzódó fasorban.

A madarat valószínűleg áramütés érte, emiatt egyáltalán nem tudta használni a jobb szárnyát, csak ugrálva próbált menekülni.

A rögtönzött mentőalakulat egy zsákkal letakarva a Nébih telephelyére szállította a kiszolgáltatott állatot, amiről haladéktalanul értesítették a helyi vadásztársaság vadőrét.

A szakember megerősítette, hogy a sérült állat egy fiatal egerészölyv, amelyet mielőbb madárkórházba kell juttatni, hogy szakszerű kezelést kaphasson. A madarat az állomásvezető vette gondjaiba, aki személyesen szállította el a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába.

A gyors és felelős közreműködésnek köszönhetően az egerészölyv időben megkapta a megfelelő ellátást, így biztonságban várhatja a felépülését.

Ez az akció is rámutatott arra, hogy a Nébih valamennyi dolgozója elkötelezett a környezet védelme mellett. A Székkutason zajló fajtakísérleti munka eredményességét nagymértékben befolyásolja a kártevők elleni védekezés hatékonysága.

Ebben a véget nem érő harcban hasznos segítőinknek tekintjük a ragadozó madarakat, mivel étlapjukon jó néhány kártevő szerepel, köztük pockok, egerek és káros rovarok (lótetű, sáska) egyaránt.
Forrás: Nébih