0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fair keretfeltételek az élelmiszerlánc leggyengébbjeinek

Kézzel fogható közelségbe került az uniós egyezség, hamarosan megszülethet irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatokkal szembeni fellépésről. Az osztrák EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése válhat ezzel valóra.

Az osztrákok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni küzdelmet tartják az egyik legfontosabb küldetésüknek az EU-elnökségük ideje alatt, és ebben mindenképpen szeretnének előrelépést elkönyvelni. Ezt szolgálta Elisabeth Köstinger osztrák agrárminiszter, illetve Paolo De Castro, az Európai Parlament referensének munkaértekezlete is az uniós agrárminiszterek tanácsa előtt – számolt be róla a Top Agrar osztrák kiadása.

„Meglehetősen fontos lépés lesz a gazdálkodóinkkal szembeni tisztességesebb bánásmód felé, ha lezárulnak az uniós tárgyalások. Mindent meg fogunk tenni, hogy csökkentsük a kiszolgáltatottságukat az unfair üzleti fogásokkal szemben, és egyúttal, hogy továbbra is szavatoljuk az élelmiszereke magas minőségi színvonalát” – szögezte le Elisabeth Köstinger. Paolo De Castro pedig úgy nyilatkozott a munkaértekezlet után, hogy mind az Európai Parlament, mind a Tanács, mind

a Bizottság még ebben az évben pontot szeretne tenni a jogalkotási folyamat végére, és elkészíteni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló uniós irányelv tervezetét.

Néhány konkrét részletet is megbeszélt a két szakember. Egyetértettek például abban, hogy a jövőben is indokolt lehet magasabb minőségi elvárásokat támasztani, viszont cserében méltányos ellentételezésben kell részesülniük a termesztőknek. Végső soron arról van szó, hogy fair keretfeltételeket kell teremteni az élelmiszerlánc leggyengébbjeinek. Ugyancsak egyetértettek abban, hogy a jövőben is fenn kell tartani a közös beszerzések lehetőségét a gazdálkodók számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu