0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újra lendületben a gyulai húsipar

Az elmúlt esztendőben rekordmennyiségű árbevételt, több mint hatmilliárd forintos forgalmat ért el a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Gyulahús Kft., mely immár másfél évszázados tradíciókkal bír. Még 1868-ban jött létre Gyulán az a vágóhíd, melytől számíthatjuk a húsüzem meglétét is.

A Trianon óta határ menti városnak számító településen gyártott gyulai kolbász az egyik legrégebbi és ma is létező, igen közkedvelt márka – nemcsak határainkon innen, hanem azokon túl is.

Különösen nagy közkedveltségnek örvend Erdélyen kívül Németországban és Csehországban, de ismerősen cseng a márkanév a szlovákiai vásárlók körében is.

A gyulai húsüzem 2012-ben igen válságos helyzetbe jutott, de a város a helyi húsipar mentése érdekében létrehozta a Gyulahús Kft-t, s a kormány 1,8 milliárd forintos támogatásával meg tudta vásárolni nemcsak magát az üzemet, hanem a berendezéseket is, valamint a Gyulai márkanevet. Az új cég megfelelő keretek között újra fel tudta futtatni a termelést, s már a kezdetektől fogva nyereségesen dolgozott, miközben meg tudták őrizni a dolgozók munkahelyét is. Napjainkban 320-330 munkavállalót tudnak foglalkoztatni.

A cég működésének első évében már elérte a 3,8 milliárd forintos árbevételt, s 2017-re ezt már 5,7 milliárdra tudta növelni.

Mindez a belföldi értékesítés jelentős növekedésével magyarázható, de a korábbi években mintegy 900 millió forint összegű exportkivitel is mintegy 20 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban. Ma is elsősorban a Gyulai kolbászt keresik a vásárlók, de a hazai piacon a Gyulai májas is igen kelendő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu