0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Balla Gézánál, Ópáloson jártunk

Igazi kuriózumnak bizonyult az a kirándulás, melyet a Magyar Bor Akadémia szervezett az Év Bortermelőjéhez. Mint tudjuk, a cím – amelyet a szakma Kossuth díjának is neveznek – elnyerését február 10-én nagyszabású gálával teszik még ünnepélyesebbé. Éppen ezért jeles budapesti éttermek séfjei, az akadémia tagjai és a sajtó képviselői látogattak el Balla Géza birtokára Arad mellé, Ópálosra.

Balla Géza 35 éve tevékenykedik a szakmában, idén pedig 20 éve már, hogy saját pincészetét építi. Egy évtizede a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője, 2004 óta a Magyar Bor Akadémia Tagja.


“Igazán felemelő érzés, hogy én lehetek ezen megmérettetés első határon túli győztese”- köszöntötte az érkezőket Balla Géza. A poharas ismerkedés során a szakember elmondta, 120 hektáros birtoka a Ménesi Borvidék déli részén, három – az ópálosi, a ménesi és a kovácsi – tömbben található. A legmagasabban fekvő ültetvénye a tengerszint felett 518 méterre hozza gyümölcsét.

Míg az északi területeken inkább a fehér szőlő dominál, Balla Géza birtokán 82 százalékban vörösbornak valót szüretelnek.

Nagy hangsúlyt helyeznek a helyi fajtákra, így jelenik meg kínálatukban a Fekete leányka, a Kadarka, vagy a Magyaródi – vagy Mustos – fehér.

„Hiszek a barátságban, hiszek abban, hogy a Kárpát-medence borászai nem egymás konkurensei. Mindig is a segítség, egymás segítése volt számomra az elsődleges”- fogalmazta meg véleményét Balla Géza. A budapesti Corinthia Hotel Budapest Báltermében és Valletta különtermében február 10-én tartandó díjátadó gálaebéd pedig évről-évre a gasztronómia ünnepe is. Az ebéd fogásainak elkészítésében az ország legjobb – a pincészetet is meglátogató – séfjei segédkeznek, ételeik Balla Géza borainak lesznek méltó kísérői.

 

Forrás: magyarmezogazdasag