0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Díjazták a legjobb kukoricahibrideket

Tizenkét éve folynak posztregisztrációs kukoricakísérletek hazánkban a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szervezésében, különböző termőhelyeken. Tavaly óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is beszállt a szervezésbe, hogy az eredmények alapján ajánlati fajtalistát adjanak ki.

A kísérletek alapján mindenki eldöntheti, hogy az adott termelési színvonalon és termőhelyen melyik kukoricahibridtől várhatja a legjobb teljesítményt. Összesen 33 hibridet vizsgáltak a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportban. Az idén már kalászosokra is kiterjed ez a kísérletsorozat, 44 fajtát vetettek el. Tervezik, hogy a következő alkalommal az őszi káposztarepce is sorra kerül, és ajánlati fajtalistát adhatnak közre. A kukoricahibridek eredményeit a NAK Lap decemberi számában adta közre a kamara.

A hibrideket az úgynevezett becsü módszerrel, összetett szempontrendszer szerint értékelték és minden éréscsoportban kiválasztották a három legjobbat, amelyek díjait az AGROmashEXPO-n adták át. A nemesítőházaknak szóló elismerést Zászlós Tibor, a NAK elnökhelyettese és Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke nyújtotta át a Dekalb, a Pioneer, a KWS, a Caussade Semences, a Saaten Union képviselőjének.

A korai éréscsoportban a legjobb hibrid a P9363 , a második a Replik, a harmadik a P9415 lett.

A középérésű kukoricák legjobbja a P0023, a második a KWS Kashmir, a harmadik a DKC4943 lett.

A késői érés fajtacsoport első helyezettje a DKC5685 , második a P0216, harmadik a P9911.

youtube://v/y8KPyhrO1Dc

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu