0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Korszerű érdekképviselet

A Magyar Díszkertészek Szövetsége ez évi első kibővített elnökségi ülésén a szakmaközi szervezeti formának megfelelően megkezdte a szövetség szervezeti átalakításának előkészítését.

Az Agrárminisztérium a Magyar Díszkertészek Szövetségét szakmaközi szervezetként tavaly év végén ismerte el. Ezzel az elismeréssel a szövetségnek az az öt évvel ezelőtt megfogalmazott legfőbb vállalása teljesült, amely a korszerű érdekképviseletté válást tűzte ki célul. Orlóci László elnök hangsúlyozta, az elismerés nem nyújt azonnal segítséget a szakmának, de utat nyithat a korszerű dísznövényágazat felépüléséhez az elkövetkező 10-15 évben.

Az ülésen a jelenlegi szervezet átalakításának néhány szükséges lépéséről határozott az elnökség, egyebek mellett a névváltoztatást, az elnökség arányos képviselet szerinti bővítését (termelés, zöldfelület gazdálkodás, kereskedelem), a tagdíj kérdését, a szolgáltatási tevékenység beindítását (mindenekelőtt saját tagegyesületei felé), az alapszabály módosítását, az ügyvezetés felállítását, az ügyvezető személyének kijelölését valamint a kereskedelmi érdekképviseletek bevonását érintő kérdésekben. A határozati javaslatok véglegesítéséről a közgyűlés dönt majd.

A díszkertész szakmaközi szervezet eredményes tevékenységéhez további elengedhetetlen feladat a gazdasági és marketingterv elkészítése, a marketingstratégia újragondolása, szükség szerinti átalakítása, hatékony, korszerű módszerek alkalmazása.

Elengedhetetlen az állami szintű kutatási programok meghatározása szakterületekre bontva, a szakma egésze (pl. zöldfelület, dendrológia, növényvédelmi technológiák) érdekében, továbbá a szakmaközi szervezet kiterjesztési céljainak meghatározása.

Az elnökség döntött az átalakuló szervezet 2019. évi szakmai programjáról is. Terveik között szerepel, hogy hogy javaslatokat készítenek a dísznövénytermesztés, -kereskedelem, szolgáltatás fejlesztésére, a piac befolyásolására. Tudományos tanácskozásokat, konferenciákat, fórumokat, tanfolyamokat, szakmai kiállításokat szerveznek bel- és külföldön. Szolgáltatásokat nyújtanak a termelés, a kereskedelem, kiállítások, továbbképzések, pályázati lehetőségek és a jogi képviselet terén. A termékek illetve a szolgáltatások minőségének javítása érdekében szabványokat, szakmai minimumkereteket dolgoznak ki. Együttműködnek különféle tudományos és oktatási intézményekkel, szakmai testületekkel, egyesületekkel. Állandó kapcsolatot tartanak fönn a dísznövénytermesztéssel, -kereskedelemmel és szolgáltatásokkal foglalkozó nemzetközi és hazai szervezetekkel. A nevezett programok közül több már elindult, folyamatban van, az év végén egyes területeket érintően javaslatokkal is előállnak.

Orlóci László rövid tájékoztatót tartott a szakképzés átalakításáról, az új szakképzési törvény várható bevezetéséről, az Ágazati Készségtanácsokról valamint ágazati képzési központok létrehozásának tervéről is.

Forrás: Kertészet és Szőlészet