0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Lendületes növekedésben a mini erőgépek piaca

Immár hagyomány, hogy január utolsó harmadában rendezik meg Budapesten, a kőbányai vásárvárosban hazánk legnagyobb agráripari szakkiállításait, az AGROmashEXPO-t és az Agrárgépshow-t. Idén a zord időjárás ellenére is mintegy 46 ezer látogató jött el a rendezvényre, hogy megtekintse a világ számos országából érkező mintegy 350 kiállító standját.

Tizedik alkalommal tartották meg a kiállítás ideje alatt az Agrármarketing és Médianapot a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében, melynek középpontjában idén az agrárdigitalizáció állt. Az utóbbi évek kiállításaira jellemző, hogy a különböző világrészeken gyártott traktorok és más mezőgazdasági erőgépek aránya nemigen változik, s ez megmutatkozik a hazai eladásokban is.

Magyarországon egyre több traktorra van szükség, ami azzal magyarázható, hogy a munkaerőhiányt magasabb fokú gépesítéssel próbálják megoldani a gazdák. Így sokan közülük lecserélik kisebb teljesítményű traktoraikat lényegesen erősebbekre.

Ami a kiállításon igazán meglepő volt, az a mini erőgépek piacának nagyfokú növekedése: akár a tavalyi AGROmashEXPO-hoz képest is a cégek óriási fejlesztéseket produkáltak kínálatukban. Ez akár rövid távon is igen nagy hatással lehet a hazai mezőgazdasági ingatlanpiacra is, hiszen a régebben felhagyott, géppel eddig gazdaságosan nemigen művelhető meredek hegyoldalak is – legyenek azok szőlők, gyümölcsösök vagy legelők, újra termelésbe vonhatók. Ma már akár a legmeredekebb lejtőt is szinte teljes gépesítés mellett villanypásztorral körbekeríthetjük. A kiállítás egyik sztárja az a mini erőgép volt, melyre rakodókanalat is lehetett szerelni, ezzel egyidejűleg betonkeverő puttony is rászerelhető, így nincs több gondunk, ha emberhiány van a ház körüli betonozásnál: az önjáró gép maga lapátolja a sódert, megkeveri a betont, „helyretalicskázza”, majd kiönti a kívánt helyre a gép irányítója közreműködésével.

Tehát egy ilyen mini erőgép 2-3 ember munkáját kiváltja, s ez a mai munkabéreket figyelembe véve igen hamar megtérül, hiszen ára 2-3 millió forint körül mozog.

Nem véletlen, hogy a kiállítás iránt tömeges az érdeklődés, hiszen aki nyitott szemmel járja végig, gazdálkodásához több jó ötletet kaphat, melyet könnyűszerrel sok-sok guruló forintra válthat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu