0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Rekordforróságra készülnek a gazdák

Ausztráliában elképesztő méreteket ölt a forróság, amely az ország búzatermelésében kulcsfontosságúnak számító nyugati területeket sem kíméli majd az idén – vetítik elő a meteorológiai szakemberek. Az ország jelentős búzaexportőrnek számít, így a hírek miatt sokan aggódnak.

Ausztrália nyugati partvidékét is rendkívül forró, száraz időjárás jellemzi majd a következő három hónapban – derült ki az Ausztrál Meteorológiai Intézet előrejelzéséből.

A szakemberek szerint mindössze 20% esélye van annak, hogy az érintett területen április végéig átlagos mennyiségűnek számító csapadék hulljon.

Ausztrália jelenleg a világ negyedik legnagyobb búzaexportőrének számít, ami nagyban köszönhető az ország nyugati felén elterülő termőterületeinek: e régióban a termény több mint felét termelik a gazdák, akik többsége bizonytalan, hogy elkezdheti-e április végén a vetést.

Phin Ziebell, az Ausztrál Nemzeti Bank agrárgazdasági elemzője is aggályait fejezte ki az elkövetkezendő három hónap kapcsán.

„Nyugat-Ausztráliát tavaly jó termés jellemezte, ami egyebek közt a kellő mennyiségű csapadéknak volt köszönhető. A jelenlegi kilátások azonban azt mutatják, a talajok ezúttal híján lesznek a nedvességnek” – mondta a szakember, aki szerint komoly veszélyt jelenthet a termelésre nézve a rendkívüli időjárás.

Az ország búzatermelésére a szárazság az utóbbi években is hatással volt, ugyanakkor az eddig jellemzően a keleti területeket sújtotta – nyugaton rendszerint jó eredményekkel zárták a gazdálkodók.

A 2018-2019-es szezon számai mindent összevetve így is az elmúlt 10 év ausztrál mélypontját jelentik. Az előrejelzések ismeretében gazdák egy része már felkészült, hogy ezúttal késlelteti a vetést, ez azonban szintén sok kockázatot rejt magában.

Ami biztos: Ausztrália délkeleti részén az elmúlt hónapokban rekord méreteket öltött a forróság, amely sok helyütt áramkimaradásokat és pusztító bozóttüzeket okozott.

Forrás: uk.reuters.com