0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Új idő- és pénzkímélő életmentő eljárás

A kanadai Queen’s University kutatói által kieszelt, arany-nanopartikulumokon alapuló nanoszenzorok látható színváltozásos reakcióval jelzik a proteázok jelenlétét. A proteáz enzimek a felelősek számos betegség progressziójáért. Szarvasmarháknál a tejben mért magas pro­teázaktivitás olyan betegségekre utalhat, mint például a tőgy gyulladásos megbetegedése.

A mikroorganizmusok szaporodásához elengedhetetlenül fontos proteáz enzimek a felelősek számos betegség progressziójáért. Szarvasmarháknál a tejben mért magas pro­teázaktivitás olyan betegségekre utalhat, mint például a tőgy gyulladásos megbetegedése.

Élelmiszerekben, a baktériumokkal fertőzött hús- és tejtermékekben a proteázok működése avasodáshoz, és így lecsökkent eltarthatósághoz és minőséghez vezethet.

A proteázok meghatározására jelenleg használt eljárások költségesek, időigényesek és nem mindig hatékonyak.

A kanadai Queen’s University kutatói által kieszelt, arany-nanopartikulumokon alapuló nanoszenzorok látható színváltozásos reakcióval jelzik a proteázok jelenlétét. Az arany-nanopartikulumokról ismert, hogy képesek felgyorsítani egy vegyület, a tetrametilbenzidin (TMB) élénk kék szín kialakulásával járó oxidációját. Az arany-nanopartikulumokhoz adott kazein (tejfehérje), a nanopartikulumokat bevonva, védőbevonatként hat. TMB hozzáadásakor a kazein megakadályozza az oxidációt, így nem vagy csak kismértékű lesz a színváltozás. Viszont, ha vannak proteázok, akkor azok „leeszik” a védőbevonatot, és így felszabadul az arany-nanopartikulumok felszíne. Ebben az esetben, mivel a proteázok már eltávolították a kazeint, a TMB hozzáadásakor gyorsan végbemegy az élénk kék szín képződésével járó oxidáció.

Ezzel az eljárással másfél órán belül és minden komplikált vagy költséges laboratóriumi berendezés nélkül ki lehet mutatni a proteázokat.

Forrás: www.qub.ac.uk/Magyar Mezőgazdaság