0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogyan védekezzünk a kaliforniai pajzstetű ellen?

Jól ismert kártevő hazánkban a kaliforniai pajzstetű, amely szívogatásával antociános elszíneződést okoz a gyümölcsösök, elsősorban az almán. Ez a lázfoltos termés, nem piacképes. Mint a FruitVeB szigetszentmiklósi szaktanácsadási napján kiderült, hazánkban több rovarölő szert használhatnak ellene a termesztők, mint Németországban.

Németországban egyelőre nem okoz nagy problémát a nálunk veszélyes károsítónak számító kaliforniai pajzstetű, de félnek attól, hogy a fölmelegedés hatására északra vándorol majd ez a kártevő is, mondta Werner Dahlbender, a Rajnavidék-Pfalzi Kutató és Szaktanácsadó Állomás munkatársa. A kagylós pajzstetvek közé tartozó Quadrapidiotus perniciosus az almafák fő ellensége,

a fa minden részén láthatók a tünetei, de legismertebb a lázfoltos alma, ami a pajzstetű szívogatása nyomán eladhatatlan lesz.

Károsít más gyümölcsösökön is, csonthéjasokon és ribiszkén. Súlyos fertőzés esetén a fák elpusztulhatnak, gyakoribb azonban, hogy növekedési erélyük visszaesik, „elöregszenek”.

Két nemzedéke van, lárva alakban telel.

Május elejétől alakulnak ki a kifejlett egyedek, a megtermékenyített nőstények hosszú ideig, akár két hónapig adnak életet a mozgó lárváknak, összesen több száznak akár.

Egy nemzedék életciklusa egy-két hónap, nálunk két nemzedéke van, a második kifejlett egyedei július-augusztusban alakulnak ki.

Németországban nincs elég engedélyezett készítmény a védekezésre, az üzemi gyakorlatban Insegart használnak, illetve Moventót az első nemzedék leküzdésére. Ez a készítmény a speciális hatásmódja miatt később nem használható, ugyanis a növényben alakul ki a hatóanyag és a nedvkeringéssel jut el a fa minden részébe, amihez erőteljes hajtásnövekedésre van szükség. Nagyon hatékony volt a kaliforniai pajzstetű ellen is. Jól lehetne védekezni a klórpirifosz-metil hatóanyagú Reldannal vagy Daskorral is, de azok Németországban régóta nem használhatók, nálunk igen.

Gondot az okoz, hogy ha a kártevő már beleszívott a gyümölcsbe, kialakul az antociános elszíneződés, tehát még korábban kellene elpusztítani.

Erre Magyarországon van lehetőség a hímek feromonos vagy fehér ragacslapos csapdázása alapján, piretroidos vagy idegméreggel történő permetezéssel.

Németországban elég hatékonynak tartják a rügypattanás körüli olajos lemosást is, nagyon alaposan, a sorban oda-vissza permetezve, hektáronként és koronamagasság-méterenként 30 liter olajos készítménnyel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu