0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Különös békák Dél-Amerikából

A Dél-Amerika középső területein honos szarvasbékák ún. passzív zsákmányolók, ami sajátos fizimiska kialakulásához vezetett. A rejtőzködés miatt szemeik felett bőrfüggelékeket viselnek – innen a „szarvas” jelző, rejtőszíneik pedig igen látványosak. Ennek köszönhetően a zsákmány lényegében „belesétál” hatalmas szájukba.

A kétéltűek tartásának általában határt szab, hogy a fajok többsége nem tolerálja a hazánkban jellemző magas nyári hőmérsékletet.

Azonban a különböző szarvasbékafajok viszonylag jó hőtűrő képességük mellett furcsa küllemükkel is kitűnnek a többi béka közül.

Ezek a furcsa állatok főként az Argentínára olyannyira jellemző füves vagy füves és cserjés síkságok lakói. Ezeken a helyeken az életkörülmények az esős és száraz időszakok váltakozásának függvényében igen szélsőségesen alakulhatnak. Ez befolyásolja a békák életmódját is. A szarvasbékák a szabadban, többnyire a maguk vájta sekély mélyedésben, mozdulatlanul várják, hogy valami ehető pontosan előttük sétáljon el.

A szarvasbékák szaporodását a szabadban az esős időszak befolyásolja. Mesterséges körülmények között hormonokat is felhasználnak a szaporításuk során.

Fogságban elsősorban a Ceratophrys ornata és a C. cranwelli fajokat, ill. ezek hibrideit tartják.

Mindkét faj nagyjából tenyérnyire növő, alapvetően szárazföldi életmódú, kis mozgásigényű állat. „Kedvenc” mélyedésük kialakításához biztosítsunk számukra valamilyen laza szerkezetű, jó víztartó talajt. Például földet és mohát.

Álljon rendelkezésükre egy nagyobb gyökér vagy egyéb fedezék, amely alá behúzódhatnak a fény elől. Nem egészséges számukra, ha állandóan víztől tocsogó aljzaton tartjuk őket. Fontos, hogy legyen lehetőségük választani a szárazabb és a nyirkosabb talajrészek között.

Írásunk Ferencz Balázs Rolandnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján készült.

Forrás: Kistermelők Lapja