0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 8.

A hangyák még az elefántok ellen is megvédik a fákat

Akáciafák az észak-afrikai szavannák szembetűnő jellegzetességei, emellett a növények és rovarok-, ez esetben az akácia és a hangyák közötti, hosszú idő óta fennálló és komplex kapcsolat klasszikus példái.

Az akáciák nektár formájában élelmet, üreges tövisében pedig élőhelyet biztosítanak a hangyáknak. Cserébe a hangyák megvédik az akáciákat az elefántokkal, zsiráfokkal és más állatokkal szemben.

Német kutatók felfedezték, hogy a növényevő állatok jelenlétére a fához túl közel kerülő, vagy annak leveleit rágcsálni kezdő állatok keltette és a fán tovaterjedő rezgések figyelmeztetik a hangyákat.

Az állatok által letépett levél olyan erőteljes rezgést kelt, hogy az végigfut az egész fán, és így a hangyák érzékelik. Ennek hatására pillanatok alatt felbolydulnak, azonnal a támadó felé sietnek, és aktívabban járőröznek az akácia ágain. Még a távolabb eső helyről eredő rezgéseket is képesek érzékelni. A hangyák csaknem minden esetben a rezgés forrásának irányába mozogtak. Tehát, nemcsak érzékelik a rezgéseket, hanem azt is képesek meghatározni, hogy azok honnan jönnek.

Forrás: www.upi.com