0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ifjú virágkötők és parképítők versenyeztek Szombathelyen

30. alkalommal rendezte meg a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium a Savaria Floriadae fiatal virágkötők versenyét. A nála jóval fiatalabb, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Savaria Parcum, az ifjú parképítők versenye az idén hat éves lett, ami egyben a 2020-as grazi Euroskills szakmák Európa-bajnoksága előválogatója is volt.

Hodvogner Csaba intézményvezető elmondta, a Savaria Floriadae indulásakor a virágkötészetet a dísznövénytermesztés moduljaként oktatták, csak 1998-ban vált önálló tantárggyá. Az akkori igazgató, Sipos Imréné, valamint Bereczky Imréné virágkötő szaktanár és Szabó János virágkötő mester ötlete nyomán és kezdeményezésére indult el a verseny 30 évvel ezelőtt, és vált immár nemzetközivé két felvidéki település, Malinovo és Karva szakképző iskoláinak diákjai részvételével.

Az igazgató rámutatott arra, hogy

a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium az utóbbi években a különböző Skills versenyeken az egyik legjobb eredményeket fölmutató intézmény.

Takács Dániel, egykori hermanos diák tavaly szeptemberben a Budapesten megrendezett EuroSkills-en 3. helyen végzett, 2017-ben Abu Dhabiban a WorldSkills világversenyen pedig 4. helyezést ért el. Kertépítés szakmában a tavalyi budapesti EuroSkills-en a kétfős csapat egyik tagja Pap Levente volt, aki a budapesti Varga Márton szakiskola diákjával, Pintér Mártonnal együtt versenyzett. Az idei kazani WorldSkills szakmák világbajnokságán Magyarországot szintén egykori hermanos diák, Stummer Gergő képviseli majd Homokay Ádámmal, aki az AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium tanulója.

Az intézményvezető kiemelte, hogy a rendezvény jó alkalom arra, hogy a lakosságnak, a szülőknek és a pályaválasztó diákoknak megmutassák az itt tanulható szakmákat és azt is, hogy kitartással, szorgalommal milyen eredmények érhetők el a nemzetközi szakmai versenyeken.

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke köszöntőjében méltatta az intézmény munkáját, hogy olyan tudást és felkészültséget ad az itt végző diákoknak, amivel az egész világon megállják a helyüket. Ennek ékes bizonyítékai az említett versenyeredmények.

A biztos megélhetést nyújtó szakmákkal idehaza is jól boldogulhatnak, így reméli, hogy a külföldi tapasztalatszerzések után szülőhazájukba visszatérnek, és itt alapítanak családot, vállalnak munkát.

Ehhez adottak a munkához jutás és a vállalkozás lehetőségei, a kormány kibővített családvédelmi akcióterve révén pedig az otthonteremtés is egyszerűbbé vált.

Az agrárszakképzés kiemelt feladata, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki a munkaerőpiacra, akik szakmájukat kiválóan ismerik, újítóak és vállalkozó szelleműek, környezettudatos szemlélettel élnek, ismerik a piaci folyamatokat, tisztelik az emberi értékeket és erkölcsöt, emelte ki Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára.

A 21. században egyre nagyobb igény van a lelket és szemet gyönyörködtető szép virágokra és az ápolt, harmonikus, igényes kertekre, parkokra, tetőkertekre, zöld városokra, ami alapot nyújt az ágazat továbbfejlődéséhez.

A versenyben részt vevő diákok a felkészülések során olyan tudással és gyakorlati tapasztalatokkal vértezik föl magukat, amellyel képesek előmozdítani szakmájuk fejlődését.

Gódorné Hazenauer Zitától, az AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium szaktanárától megtudhattuk, hogy a Savaria Parcum történetében ez volt az első alkalom, amikor a versenykerteket a szubjektív megítélés helyett a Skills versenyek szigorúságával és pontozási módszerével értékelték, fölkészítve ezzel a diákokat a nemzetközi megmérettetésekre is. A hatvan éves múltra visszatekintő Skills versenyek követelményrendszere azonban nem túlzó, Nyugat-Európában a napi kertépítői gyakorlatban is két milliméter pontossággal kell dolgozni. A kicsiny mintakerteket teljesen objektív módon, az építési folyamat során 100-120 méréssel értékelik. A versenyzők megkapják ezeket az értékelőlapokat, ami segítséget nyújt nekik abban, hogy a hibákat kielemezve tovább tudjanak fejlődni. A szakember hozzátette, hogy

a parképítő hiányszakma, a tehetséges szakemberekre nagy szükség van. Nagy a fizetőképes kereslet az igényesen megépített és fenntartott magánkertekre.

A végzősöknek azonnal van munkájuk, sőt, van, aki már 9. évfolyamtól dolgozik valamelyik cégnél vagy a családi vállalkozásban.

A 30. Savaria Floriadae virágkötő versenyt Kövér Krisztián virágkötő mester, 2018. évi magyar bajnok értékelte. Elmondta, hogy a nagy múltú rendezvény számos kiváló virágkötőt nevelt ki, aki sikeresen helyt állnak a szakmában. Az idei verseny is egy messze repítő ugródeszka lehet, hangsúlyozta. Az munkák színvonala is arra enged következtetni, hogy számos tehetségre számíthat a virágkötő szakma a jövőben is. A diákoknak az idén a „tavaszi rügyfakadás” jegyében kézben kötött csokrot, ajtódíszt és virágdobozt kellett elkészíteni, részben magukkal hozott, részben helyben kapott anyagokkal, kellékekkel.

Nyertesek

A 6. Savaria Parcum középiskolai parképítő versenyen hat kert készült el. Az első helyezést Fülöp Dániel és Homokay Ádám (AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium, Budapest) érte el. Második lett a Czibere Zsombor és Eperjesy Benjamin páros (AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium, Budapest), míg a harmadik helyen Antal Ármin Nikolász és Hutter Péter végzett (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szombathely).

A 30. Savaria Floriadae fiatal virágkötő verseny díjazottjai kategóriánként az következők:

Kézben kötött csokor:

1. helyezett: Fliszár Boglárka (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szombathely)

2. helyezett: Bősze Eszter (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szombathely)

3. helyezett: Pataki Tamás (Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Tata)

Tavaszi ajtódísz:

1. helyezett: Pataki Tamás (Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Tata)

2. helyezett: Varga Noémi (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szombathely)

3. helyezett: Fliszár Boglárka (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szombathely)

Virágdoboz:

1. helyezett: Pataki Tamás (Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Tata)

2. helyezett: Nyári Kitti (Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Győr)

3. helyezett: Bősze Eszter (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szombathely)

Egyéni összetett verseny:

1. helyezett: Pataki Tamás (Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Tata)

2. helyezett: Bősze Eszter (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szombathely)

3. helyezett: Fliszár Boglárka (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Szombathely)

A legjobb eredményt elért iskola, a házigazda Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium lett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu