Akár három évig tartó börtönbüntetéssel és 50 ezer hongkongi dolláros (csaknem egymillió-nyolcszázezer forint) pénzbírsággal sújtaná Hongkong a kínai himnusz iránti tiszteletlenséget, ha a különleges közigazgatási terület törvényhozása elfogadja az erről szóló, szerdán beterjesztett törvényjavaslatot.

A törvény érelmében bárkit meg lehetne büntetni, akit bíróság a himnusszal szembeni nyilvános és szándékos tiszteletlenség vádjában bűnösnek talál, és azt is, aki kereskedelmi célra használja fel a nemzeti jelképet.

Ha a beterjesztést elfogadják, a hongongi futballszurkolók többet nem pfujolhatnak a mérkőzések előtt felhangzó kínai himnuszra, ami a 2014-es hongkongi demokráciatüntetések óta gyakran előfordult sporteseményeken.

A törvény továbbá arra kötelezné a diákokat – beleértve a külföldieket is –, hogy tanulják meg a himnuszt.

A törvényjavaslat ellenzői azzal érvelnek, hogy szinte lehetetlen lenne ellenőrizni az előírás betartását, és szerintük a nemzeti érzelmek nem a jogszabályokon múlnak. A támogatók szerint viszont a javaslat a nemzeti méltóság felett őrködik majd.

Elemzők úgy vélik, a tervezetet valószínűleg még a tavasszal elfogadják, mert a végrehajtó hatalomnak kényelmes többsége van a törvényhozásban.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Ajjaj!újabb "patron" a nemzeti oldal szemforgatásához!
terlasz
Orbán álmaiban is ez jön elő, de egyelőre még legyőzi az Uniótól kapott lenyúlható hatalmas pénzösszeg. Nem lesz ez mindig így, de amennyire értelmesek vagyunk a szopóágat választjuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.