Itthon

Összecsapott Kálmán Olga, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor - percről percre

Itt visszanézhetik az adást
június. 24. hétfő 0:00

Személyes tapasztalata a kampánynak
június. 23. vasárnap 22:06

Ez az utolsó körkérdés a jelöltek felé.

Karácsony Gergely szerint az volt a legfőbb, hogy az emberek szeretik a demokráciát. Le a kalappal, hogy ilyen sokan megmozdultak- teszi hozzá. Bármelyikünk lesz a győztes, a másik kettőre biztos számítani fog- mondja még Karácsony Gergely. 

Kálmán Olga szerint teljesen egyértelmű, hogy közöttük viták nincsenek, csak hangsúlybeli különbségek, melyeket össze lehet csiszolni. Az előválasztás végén pedig azért fognak dolgozni, hogy a győztes a legnagyobb eséllyel induljon Tarlós ellen- mondja a DK jelöltje.

Kerpel-Fronius Gábor szerint, aki megnyeri az előválasztást, azt a másik kettő biztos felhívja majd, miben segítheti a kampányát. Mint mondja, örömünnep volt neki is az előválasztás, hogy a sok összefogás kísérlete után végre van egy olyan, amiben budapestiek szavazhatnak, ki legyen az ellenzék jelöltje. A Momentum jelöltje hozzáteszi: neki személyesen is nagyon jó élmény volt előlépni a rivaldafénybe, ezért arra bíztat mindenkit, hogy merjenek a tehetségükkel előlépni és tenni az életükért. 

Kálmán Olga
június. 23. vasárnap 22:02

következik. A DK jelöltje szerint mindenki biztos lehet benne, hogy nem fog pártpolitikusként mozogni, ha főpolgármester lesz. Hogy lehet, hogy az első májusi eső újabb több ezer kátyút üt az állítólag jól karbantartott utakon? -teszi fel a kérdést. Hogy lehet, hogy az első júniusi zivatar, amely megrongálja a fákat és másnap a tűzoltók levágják, de öt nap múlva azok még mindig ott vannak? Ki nem vitte el? Ki nem szervezte meg? Ebben a városban hol van az odafigyelés?- teszi fel.

Azt mondja, egyvalamit nagyon megtanult családanyaként, dolgozó nőként: a család életét meg kell szervezni. Én meg fogom szervezni mindannyiunk közös életét, meg fogom szervezni, hogy 5 percen belül időpontot kapjak, 15 percen belül patikát találjak, 25 percen belül derüljön ki, milyen szakorvosi ellátásra van szükségem- szögezi le. Kéri, hogy azért szavazzanak rá az előválasztáson, hogy az oda nem törődömséget személyesen vethesse októberben Tarlós István szemére.

Karácsony Gergely
június. 23. vasárnap 21:58

húzta a 2-es számot, aki szerint nem az ellenzék jelöltjét keresik, hanem mindenkinek alternatívát akarnak adni, aki a városban változást akar. Nem csak Tarlós Istvánnal kell szerinte megküzdeni, hanem Budapest nagy problémáival is, emiatt is szükséges, hogy a jelölt a budapestiek jelöltje legyen. 

Nagyon régóta és tudatosan készülök erre a feladatra- mondja Karácsony, aki szerint ő 5 éves kerületi polgármesteri tapasztalatával, melyet ellenszélben kellett végeznie, felkészült a feladatra. Tudom, milyen, amikor a 8. emeleten, kilakoltatás miatt öngyilkosságra készülő embert hogyan lehet visszahozni és lakást biztosítani neki- mondja. Tudja, milyen szembemenni a gazdasági lobbival, ami után azt üvöltik neki, hogy tudják, hova jár a gyereke óvodába. Szerinte ezek a csaták még elszántabbá tették őt. Arra kéri azokat, akik még nem szavaztak, éljenek az előválasztás lehetőségével.

Kerpel-Fronius Gábor
június. 23. vasárnap 21:55

húzta az 1-es számot, így ő kezdheti. Azt mondja, szerinte az ellenzéki jelöltek között nem szakpolitikai vita van, azt az embert keresik, aki a legalkalmasabb Tarlós István kihívójának. Ő azt gondolja, ezt nem lehet baloldali belügynek tekinteni. A legfontosabbnak tartja, hogy túllépjenek a szekétáborok logikáján és létrehozzanak egy olyan szövetséget, amiben meg vannak szólítva azok, akik '98-ban a Fideszre szavaztak, és azok is, akik a Sétáló Budapest hívei. Ebbe a szövetségbe hívja a polgárokat a Momentum jelöltje. Hozzáteszi: pártja centrista, így neki erre nagyobb esélye van.

Le kell győzni Tarlós Istvánt, meg kell szabadítani Budapestet a Fidesz-maffiától. Ehhez a baloldali, jobboldali és zöld szavazókra egyaránt szükség van!- közli Kerpel-Fronius.

Kortesbeszédek jönnek
június. 23. vasárnap 21:54

2-2 percet kapnak a jelöltek.

Ha a kormány közbeszól...
június. 23. vasárnap 21:51

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha ellenzéki lesz a főpolgármester és a kormány például megnyirbálná a főváros költségvetését emiatt, Kerpel-Fronius Gábor azt mondja, akkor ki kell járni, hogy először a Karmelita kolostorban kapcsolják le a villanyt. 

Kálmán Olga szerint egy szint után nem teheti meg ezt egy csaknem kétmilliós várossal a kormányzat. Nem lehet mindvégig egy bűnös város. Budapesttel nem fogják megtenni, nem lehet megtenni- szögezi le a DK jelöltje. 

Karácsony Gergely szerint sem teheti ezt meg a kormány, mert saját szavazótáborát is lenullázza. Nem egyszerűen egy erős vezetőre, egy erős városra is szükség van- teszi hozzá.

Lehet-e egy várost ellenzékiként kompromisszumok nélkül irányítani?
június. 23. vasárnap 21:46

Ez a ma esti vita harmadik harmadának tematikája. 

A főpolgármester
június. 23. vasárnap 21:46

Karácsony Gergely szerint a mostani főpolgármester már rég elveszítette főpolgármesteri jellegét, mert a központi hatalom akaratát érvényesíti a budapestiek felett. Ezt kell szerinte megfordítani, és erről szól az előválasztás, hogy a budapestiek emberét megtalálják, aki a budapestiek akaratát képviseli a kormánynál. Budapest álljon a sarkára, válasszon egy vezetőt és ez az erős város erős lesz ahhoz, hogy ezt megtegye- vélekedett Karácsony. 

Kálmán Olga szerint azért megmosolyogtató a kérdés, mert fel lehet tenni, hogy mit ért el egy kormánypárti főpolgármester a kormánnyal szemben az elmúlt 9 évben. Szerinte az állítólagos csatákat, amikről Tarlósék beszéltek, nem is lehetett látni. Mint mondja, ő nagyon bízik abban, hogy ősztől ellenzéki többségű testülete lesz a fővárosi önkormányzatnak. Kálmán Olga leszögezi: a főpolgármesternek nem főnöke a kormányfő, a budapestiek lesznek a főnökei. Parnteri viszony lehet közöttük- teszi hozzá.

Kerpel-Fronius Gábor szerint oda kell állni a kormány elé azokkal a tervekkel, amiket a budapestiek szerint meg kell valósítani. Úgy véli, ehhez be kell vonni a lakókat, hogy kiderüljön, mi a fontos szerintük. Így lesz igazi mandátuma a főpolgármesternek. 

Ingyen BKV 18 éves korig
június. 23. vasárnap 21:44

Ez Kálmán Olga javaslata. A családokat segítené szerinte ez az intézkedés. 6 milliárd forintot szerinte ki tudna gazdálkodni a főváros, ha ezt bevezetnék. Karácsony Gergely hozzáteszi, teljesen egyetért a javaslattal. Úgy véli, a városnak érdeke, hogy minél többen közlekedjenek tömegkozlekedéssel.