A Mazda MX-5 rajongóinak minden bizonnyal ismerősen cseng a brit BBR tuningműhely neve: a BBR minden bizonnyal a világ – de az biztos, hogy Európa – leghíresebb MX-5 tuningcsapata és a szakértők már nagyon régóta finomítják a kis japán roadster összes generációját.

A BBR elsősorban különféle feltöltött szettjeiről vált híressé: a britek az MX-5 összes generációját megbolondították már mechanikus feltöltő (kompresszor) vagy turbófeltöltő segítségével, ami alól az aktuális sorozat sem kivétel: nemrégiben mi is megírtuk például a 213 lóerős kismotoros, tehát 1,5 literes turbós BBR MX5-öt. Ám a vállalat legfrissebb tuningkitje teljesen más filozófiát képvisel.

Nem könnyű műfaj a szívómotorok tuningolása, de a BBR-nek ez is jól megy: a 2-literes MX-5 motorjából 222 lóerőt hoztak ki...

Hogy miről van szó? A BBR mérnökei a legújabb, vagyis frissített és immár szériában is 184 lóerőt teljesítő 2-literes MX-5 motorját vették kezelésbe, de úgy, hogy nem helyeztek rá semmiféle feltöltőt, hanem a klasszikus motortuning iskoláját követve szívóként próbálták meg – nem kis sikerrel – megnövelni a teljesítményét.

Rögtön két csomagot is készítettek a szakértők: az egyszerűbb – amelynél a motor belső elemei változatlanok maradnak –, Super 200 kit plusz 18 lóerőt és 14 Nm-t biztosít a szériaállapothoz képest, ami így 202 lóerőt és 224 Nm-t jelent. A növekményt a szívótraktus átdolgozásával, egy rozsdamentes acél leömlővel, sport légszűrővel és a motorvezérlő átírásával érték el a szakértők.

Nagyot tol a Super 220 csomaggal az MX-5 motorja; a leszabályozási fordulatszám 8.000/perc...

A Super 200 szett átszámítva nettó 450 ezer forinttól érhető el, de a második szint jóval drágább: a Super 220 beszerelés nélkül is bő (nettó) 800 ezer forintba fáj. Ám ez esetben már 222 lóerőről beszélhetünk, ami nagyon komoly érték egy kétliteres szívómotortól, a sport vezérműtengelyek, az erősebb szeleprugók és a komoly kipufogórendszer pedig garanciát nyújt a versenyautós karakterre. Nem is kérdés, hogy óriási élmény lehet egy 220 lóerős szívó Mazda MX-5 vezetése...