A rendszerint nem gyári, hanem utólag épített, könnyű és puritán, teljesen nyitott buggykról nem igazán lehet azt mondani, hogy a volumen tekintetében meghatározóak lennének a négykerekűek világában, ám a kedves ‘homokfutók’ a világ minden pontján – és különösképp a tengerparti régiókban – nagy népszerűségnek örvendenek és komoly rajongótáborral rendelkeznek.

Persze egy buggy praktikuma általában zéró: általában csak két ülés, csomagtér nuku (vagy csak jelképes méretű), tető pedig abszolút nincs, vagyis ha leszakad az ég, akkor marad a megázás – ám úgy vannak kialakítva ezek az autók, hogy abszolút nem árt nekik némi eső, legalább ki lesz mosva ilyenkor a belterük. És azért valljuk be: titkon nagyjából mindenki vágyakozik arra, hogy egyszer egy buggy volánja mögött párjával repesszen a homokban egy gyönyörű tengerparton, mondjuk a napfelkeltében...

Ki ne repesztene egy jót a napfelkeltében egy gyönyörű tengerparton az elektromos ID. Buggy volánja mögött, a tenger hangjait hallgatva?

Az idilli képet csupán egyetlen dolog képes megtörni: az általában az ülések mögé épített motor hangja. Persze van, amikor hangulatos a kipufogó ‘rotyogása’, de azért a tenger és a természet hangja mégiscsak csábítóbb egy négyhengeres benzinmotorénál. A Volkswagen most ezt a problémát küszöbölte ki frissen bemutatott buggy-koncepciójával: a Pebble Beach Concours d’Elegance autós szépségversenyre készítettek egy elektromos homokjárót ID. Buggy néven.

A Volkswagen számára komoly jelentőséggel bír a műfaj, hiszen világszerte a legtöbb buggy a régi bogárhátú alapjaira épül; ennek megfelelően a buggyk motorja rendszerint egy léghűtéses boxer, a hajtás pedig a hátsó kerekeken keresztül történik.

Az utastér is stílusosra sikeredett, és persze esőálló – galéria

Ezzel a felépítéssel az ID. Buggy sem szakít; a 200 lóerőt és már alapjárattól kezdve 310 Nm-t leadó villanymotor sportos menetteljesítményekkel ruházza fel a modern, csendes, hátsókerekes buggyt. A 0-100 km/h-s sprintidő 7,2 másodperc, a végsebesség pedig 160 km/h, bár utóbbinak nincs túl sok jelentősége egy homokfutó esetében.

A komoly hatótávról egy 62 kWh kapacitású akku gondoskodik, amivel akár 250 km-t képes egyetlen feltöltéssel megtenni a mókagép, aminek formája klasszikus vonalvezetésével és stílusos kerek lámpáival jól rímel a klasszikus VW-alapú buggykra. Persze a széles, 18 colos (elöl 255, hátul 285 mm-es) terepgumik sem hiányozhatnak annak érdekében, hogy az elektromos buggy el ne ássa magát a mély homokban. A sorozatgyártásról egyelőre nincs szó, de annyi bizonyos, hogy sikerre lenne ítélve a Volkswagen elektromos ID. Buggy-ja, ha sorozatba kerülne.

Az elektromos ID. Buggy formavilágát tekintve (is) rímel a klasszikus Bogár-alapú buggykra – galéria