A Škoda az elmúlt napokban már annyi ízelítő képet tett közzé a frissített Superb külsőjéről, hogy ha apró darabokból is, de könnyen össze lehetett rakni, hogy mire számíthatunk. Okkal tették ezt? A ráncfelvarrás ugyanis belül és a lemezek alatt hoz igazán lényeges változásokat.

Kezdjük a sokak számára legjobb hírrel: tanulva az Octavia vegyes fogadtatásából, a Škoda a Superb ráncfelvarrásánál jobban fogta a formatervezők kezét, a végeredmény pedig, ha lehet, még az elődnél is semlegesebb lett, miközben megőrizte a modell a dinamikus összhatását. Érdemi változást természetesen a világítótesteken kell keresni, amelyek a márka történetében elsőként kínálnak teljes mátrix LED-es adaptív fényszórást. A Škoda Crystal Lightning névvel hirdetett fényszórók nem csak a szembejövők vakítása nélkül képesek reflektorozni, de az időjáráshoz is alkalmazkodnak. Az ugyancsak LED-es hátsó lámpatestek az elsőkkel együtt futó indexet kapnak, ami manapság még divatos, látványosabb részlet. Jó hír, hogy a hagyományos LED-es fényszóró széria minden modellváltozat esetében.

Széria a LED-es világítás, opcióként pedig mátrix LED kapható

Az új lökhárító egyébként 8 milliméterrel növeli a 4,869 méteres szedán és 6 milliméterrel a 4,862 méteres kombi hosszát. A keréktáv, a hatalmas beltér és a 625/660 literes csomagtartó is megmaradt. A hűtőrács mérete is megnőtt, hátul pedig a márka új modelljeire jellemző módon jelvény helyett a teljes márkanevet találjuk a krómcsík felett. Új opció az éjszaka a földre Škoda nevet világító külső tükörlámpa, valamint új 18-19 colos kerekek, illetve egy új fekete és egy új kék színárnyalat is bekerült a palettára.

A szegmens legtágasabb hátsó traktusát magáénak tudó modell két további új asszisztens rendszert is kaphat. Az adaptív tempomat még fejlettebb és veszélyesnek ítélt kanyarok előtt képes magától csökkenteni a sebességet, a vészasszisztens pedig baj esetén (pl. ha a vezető elájul és nem reagál) többsávos úton automatikusan igyekszik a szélső sávban megállítani az autót. Ha már kisebb finomítások: az új elektromechanikus fékrásegítés még jobban alkalmazkodik a vezetőhöz és a körülményekhez, a hátsó futómű dinamikus takarói pedig a nagy sebességű stabilitást növelik.

Új hűtőmaszk és lökhárító, ügyesebb asszisztensek

A Superb megújulása azonban belül a leglátványosabb, igaz az erőteljes összképhez a részletek járulnak leginkább hozzá. Új kárpitok és erőteljesebb műszerfali betétek elérhetőek, miközben a tárolók is LED-es megvilágítást kaptak. Ha megrendeljük az opciót, immár mind a négy ajtókilincs kap kulcs nélküli nyitásérzékelőt. A Laurin&Klement csúcsverziók Alcantara tetőkárpitozása újdonság a kategóriában. A praktikumot indukciós telefontöltő, a csomagtartó síkja alatt található apróságtároló, valamint a flexibilis csomagtér-határoló fokozza újdonságként.

Belül igényesebb és főleg a digitalizáció okán szebb

A leghangsúlyosabb belső eltérést azonban a digitális műszercsoport, valamint a teljesen új konzolt kapott központi rendszer jelenti. Már alaphelyzetben 8 colos képernyőt kapunk, felár ellenében pedig 9,2 colosra hízik a mindent tudó egység. Az L&K kivitelek még jobb felszereltséggel érkeznek (széria lesz a szépen szóló Canton hifi is), és már a Sportline is elérhető a frissítés bemutatkozásakor – a 10 mm-rel ültetett futóművet is tartalmazó kivitel már a modellkínálat minden motorjával párosítható. Hamarosan a „telekjáró”, emelt Scout verzió is bemutatkozik.

A Sportline kiadás már az összes motorhoz rendelhető lesz

A kínálat legnagyobb újdonsága a rövidesen érkező konnektoros hibrid, de egyelőre a hagyományos motorok iránt biztosan nagyobb lesz a kereslet. Az erőforrások palettája hat lehetőséget kínál: az 1.6 TDI 120 lóerővel érkezik, méghozzá sokak meglepetésére szériában hétfokozatú duplakuplungos automata váltóval. A 150 lóerős 2.0 TDI EVO már rendelhető 6-os manuálissal is, míg a 190 lóerős 2.0 TDI EVO-nál szintén széria az automata – és opcionális az összkerékhajtás.

Manapság még érdekesebb a benzines kínálat. Az 1.5 TSI 150 lóerővel jelent ideálisnak mondható beszállót hatfokozatú kézi vagy hetes automata váltóval. Felette az új, még hatékonyabb 2.0 TSI kap helyet 190 lóerővel és szériában 7-es DSG-vel, míg a kizárólag automatával és összkerékhajtással elérhető csúcsverzió kétliteres turbómotorja 272 lóerő leadására képes. Nagy változás tehát a számok tekintetében nincs, de a kétliteres motorok még hatékonyabbak lettek – igaz, a pontos adatokra még várni kell.

150-190-272 és 120-150-190 - így néz ki a benzines/dízel paletta teljesítménye

Ennél azonban sokkal fontosabb a Superb iV névre hallgató konnektoros hibrid modell, amely egyben a csehek első elektromos próbálkozása. A Passat GTE hajtásláncával megegyező motorizáltságú, de nagyobb akkus modellben az 1,4 literes benzines turbómotor játszik főszerepet, amelyhez egy 116 lóerőre képes elektromotor csatlakozik. A közös eredőjük 218 lóerő és 400 Nm, ami nagyjából 7,4 másodperces 0-100-at tesz lehetővé, azonban sokkal érdekesebb a fogyasztás.

Annál is inkább, mert a Superb iV nagyobb akkumulátort kapott, mint a Passat GTE: a 13 kWh-s csomag a szigorúbb, WLTP ciklus alapján képes 55 kilométeres elektromos hatótávra. A 3,6 kW-s fali töltőről 3,5 óra alatt tölthetjük tele ezt a pakkot, hagyományos konnektorról pedig mindez nagyjából 6 órás töltögetést jelent.

A Passat GTE hajtáslánca, egy kis meglepetéssel: az akkucsomag harmadával nagyobb

A legnagyobb kérdés persze a modell ára lesz a többi hajtáslánc tükrében, de a zöld rendszámos kedvezmények így is számos cég céltáblájára tehetik fel a iV-t. Persze nekik nem árt türelmesnek lenniük: míg a frissített Superb pár hónapon belül megérkezik a kereskedésekbe, a konnektoros modellre 2020 elejéig kell várni.