Mindig is tudtuk, hogy a Porsche roppant komolyan veszi a minőséget vagy épp a megbízhatóságot érintő kihívásokat, ahogy a teljesítmény szempontjából sem ismernek kompromisszumokat Zuffenhausenben. A német márka ezúttal összekötötte a kellemeset a hasznossal: az érkező elektromos modell, a Taycan 24 órán át küzdött a kapuit újranyitó (saját tulajdonú) Nardo versenypálya aszfaltcsíkján.

A Fiat legendás ex-pályája, vagy inkább tesztkomplexuma 1975-ben épült, és több mint 20 különféle pályát és építményt foglal magába. A Porsche ezt a környezetet választotta ahhoz, hogy a fejlesztés végstádiumában járó Taycan-t a lehető legkeményebb próbatételnek vesse alá. A német villanyautó annyiszor igyekezett egy nap leforgása alatt körbeérni a nagy pályán, ahányszor csak lehetséges.

A tankolás a villanyosoknál egyre csak egyszerűbb és rövidebb lesz

A hat gyári tesztpilóta a 24 óra leforgása alatt mintegy 3425 kilométert hagyott maga mögött. Persze a hatótávolság és a töltések miatt extrémnek titulálható a próbatétel, azonban az újabb és újabb technológiák már egyre jobb megoldásokat kínálnak az elektromos autózás kezdeti problémáira.

Esetünkben a Taycan a 800 V feszültségű villámtöltőről ultragyorsan táplálkozott, ami azt jelenti, hogy mintegy 15 perc alatt képes magába szippantani 400 km megtételéhez elégséges energiát. Amennyiben teletankolásra kerül a 90 kWh kapacitású akkupakk, úgy 500 km-re nő a Taycan hatótávolsága.

Ízléses, hamisítatlan Porsche belsővel érkezik az autó

Az álkipufogókkal is felvértezett, elmaszkírozott tesztpéldányról tudva levő, hogy összkerékhajtással rendelkezik. A két villanymotor több mint 600 lóerő leadására képes, ráadásul a maratoni teszt során folyamatosan 195 és 215 km/h között mozgott az autó sebessége. Mindez nem csupán a tempó szempontjából fontos, hiszen ekkora teljesítmény folyamatos leadása az akkupakkot fokozottan igénybe veszi, amely tehát a teszt során extrém hőterhelésnek is ki volt téve, miközben 54 fok csúcshőmérsékletet is elérte a pálya. A Taycan egyébként 3,5 szekundum alatt futja a 0-100-as sprintet és 250 km/h a csúcstempója.

Persze ez a teszt roppant látványos, összességében eltörpül az a 6 millió tesztkilométer mellett, amit összességében a prototípus a fejlesztés alatt maga mögött tudhat. A hosszú táv mellett pedig nem feledkezhetünk meg a temérdek gyorsulási nyúzópróbáról sem: a 0-200-at 10 másodperc alatt teljesíti a Taycan, ráadásul mindezt tucatszor képes megtenni egymás után, miközben a gyorsulásbajnok Teslák néhány sprint után ideiglenesen visszavesznek a teljesítményből.

Hat pilóta nyúzta 24 órán át a készülő villanyautót

Az autót egyébként szeptember 4-én mutatja meg a Porsche a nagyközönségnek, úgy mint a márka első teljes mértékben elektromos hajtású sportmodelljét. A technikai csemegék mellett a németek a szolgáltatásokra is kiemelt figyelmet fordítottak a fejlesztés során, aminek egyik ékes példája, hogy a Taycan az első olyan autó, ami komplett Apple Music integrációt tudhat magáénak.

Nem meglepő mindezek tükrében, hogy az információs és multimédiás rendszer több mint 50 millió zeneszámot bocsát a sofőr rendelkezésére, ráadásul reklámoktól mentesen, mi több, a márka egy speciális, a Taycan-hoz fűződő lejátszási listával is készül, aminek végighallgatása a három évre szóló internet elérhetőséggel bizonyára nem okoz majd gondot a tulajoknak.

A Porsche ezúttal is bizonyította, hogy nem ismer kompromisszumokat

Mindemellett a Porsche már a műszerfalat is megmutatta a nagyérdeműnek a premier előtt, amelynek képe cikkünket is díszíti. Ahogy látható, a kormánykerék dizájnja például a legfrissebb 992-es 911-esből érkezett. A vetített kijelzőkből álló rendszer ugyancsak a klasszikus Porsche óracsoportot idézi, azonban modern tartalommal tölti meg a köröket.

A sofőr öt vezetési mód közül választhat majd: Normal, Sport, Sport+, Individual és Range. Utóbbi az akkumulátor csomag legoptimálisabb kihasználására és a legnagyobb elérhető hatótávra törekszik. Az utastér elemei egyébiránt a Mission E tanulmányból is ismerősek lehetnek, ám a gyártáskész verzióban természetesen még lehetnek változások. A szeptemberi premiert követően a megrendelők már év végén átvehetik az első elektromos Porsche modelleket.