Egy újabb élő legendával lettünk kevesebbek: 70 éves korában, hosszú betegeskedés után elhunyt Niki Lauda. Az egykori F1-es versenyző hétfőn, családja körében távozott a világból.

A Hajsza a győzelemért című film kiválóan összefoglalja Niki Lauda szellemiségét és azt, amiért annak idején olyan hatalmas tömegek rajongtak a Formula 1-ért. Az újabb generációk tagjai közül sokan innen ismerik a legendás F1-es pilótát, akire tökéletesen illik ez a sokszor elcsépelt jelző. „Sportolóként és vállalkozóként is felejthetetlen eredményeket ért el, fáradhatatlan cselekvőképességével, nyílegyenes szókimondásával és bátorságával örök emléket hagyva maga mögött. Példaképet és mércét szolgáltatott mindannyiunk számára, szerető és gondoskodó férj, apa és nagypapa volt – hiányozni fog nekünk,” adta ki nyilatkozatában családja.

Lauda neve jóformán négy évtizeden át lengte körbe a Formula 1 világát. 1971-es debütálása után három évvel nyerte első versenyét a Ferrari volánja mögött és 1975-ben már világbajnok lett. A Nürburgringen hatalmas baleset érte: autója kigyulladt, Lauda pedig jelentős égési sérülésekkel élte csak túl az esetet. Ám lenyűgöző módon és nem kevés makacsságról tanúbizonyságot téve mindössze két versenyhétvégét hagyott ki, de így is elvesztette a bajnokságot – mindössze egyetlen ponttal maradt le nagy riválisa, a McLaren-t hajtó James Hunt mögött.

Lauda 1979-ben vonult vissza a Forma-1-ből, majd osztrák légitársaságára koncentrált 1982-ig, amikor is visszatért a McLaren volánja mögött. Ez a kapcsolat meghozta harmadik világbajnoki címét, méghozzá olyan szoros csatában, hogy az mai szemmel szinte elképzelhetetlen: mindössze fél ponttal múlta felül csapattársát, Alain Prostot.

1985-ös visszavonulását követően a 90-es években a Ferrarinál volt tanácsadó, majd egy évig a Jaguar berkeiben is dolgozott, számos televíziónál is vállalt munkákat és saját légitársaságát is igazgatta. Még 2012-ben is a Mercedes F1-es istállójánál dolgozott egészen tavalyi megbetegedéséig.