A Mercedes-Benz G-osztály kétségtelenül az autóipar egyik legikonikusabb típusa, illetve egyben az egyik leghosszabb ideig gyártásban maradt négykerekű: bár tavalytól már a második generáció szerepel a Mercedes-Benz kínálatában, de ez egyben azt is jelenti, hogy a legendás ősmodell közel 40 évig volt gyártásban.

A lényeg, hogy a G-osztály idén ünnepli 40. születésnapját és a gyártó az évforduló tiszteletére bejelentett egy jubileumi szériát a modellből. A gyáriak meglehetősen bátor fantázianevet választottak a különkiadás számára: „Stronger Than Time“, vagyis magyarra fordítva ‘erősebb az időnél’ – így nevezték el a jubileumi G-t.

Egyedi felszereltségű 40 éves jubileumi kiadást kapott a G-osztály – galéria

Igazság szerint akár megalapozottnak is tekinthetjük ezt a nem éppen szerény megnevezést, hiszen a G-osztály legkorábbi darabjai közül is még számos példány szolgál mind a mai napig, vagyis tényleg alig fárasztja el az autót az idő vas foga.

A 40 éves jubileumi széria természetesen az aktuális, második generációs modellből készült el, amit nemrégiben nekünk is szerencsénk volt letesztelni: egy 422 lóerős G500 kormánya mögött tölthettünk el jó néhány napot, és bizony nagyon élveztük a legendás terepjárót; a tesztet ide kattintva olvashatják.

Kereken 40 éve gyártják Grazban, a Magna üzemében (nagyrészt kézi munkával) a legendás G-osztályt – galéria

A speciális széria az új G-osztály mindhárom hajtásláncával elérhető (ezalatt a 286 lóerős, gázolajos G350d-t, a 422 lovas, benzines, V8-as G500-at és az 585 lóerős G63 AMG-t értjük), de technikai módosítást nem tartalmaz, vagyis úgy is fogalmazhatunk, hogy ‘csak’ egy egyedi felszereltségi szintről van szó.

Az autó különlegességét a kívül-belül több helyen elhelyezett ‘Stronger Than Time’ feliratok adják, de az ünnepi szériához szériában jár az  – egyedi lökhárítókat, sárvédőív-szélesítéseket, dögös 20 colos kerekeket és a G500 esetében sport kipufogórendszert is tartalmazó – AMG csomag, a külső króm csomag és az ún. Night csomag.

A jubileumi G-osztály utastere akár ennyire elegáns is lehet – galéria

A beltérben a fekete nyílt pórusú fabetétek mellett aranyszínű kontrasztvarrásokkal ellátott fekete bőrkárpitozás teremt egyedi hangulatot, opcionálisan azonban sokkal elegánsabbá varázsolható az utastér, a kék/bézs színkombinációt és világos tetőkárpitozást tartalmazó Exclusive Plus belső csomag által.

A G 63 ‘Stronger Than Time’ modell nem csak a G-osztály 40 éves jubileumát, de az első gyári AMG G-osztály, vagyis a G 55 AMG 20 éves évfordulóját is ünnepli. Azt továbbra is tartjuk, hogy nem sok értelme van egy közel 600 lóerős, kicsit ültetett, peres sportabroncsokkal ellátott laprugós terepjárónak, hiszen igazából semmire nem az igazi ez a modellváltozat – ellentétben a G350d-vel és a G500-zal, amelyek luxushangulatú utasterük ellenére rendkívül kemény terepjárók.

"Stronger Than Time", avagy erősebb az időnél – galérián a 40 éves jubileumi G-osztály

A tehetős ügyfelek viszont a világ minden táján imádják a G 63-at (is), márpedig ameddig van kereslet, addig hülye lenne a Mercedes kivenni a kínálatból ezt a dinoszauruszt. A ‘Stonger Than Time’ 40 éves jubileumi széria hivatalos alapárait egyelőre nem ismerjük, de a különleges modellek ára minden bizonnyal rövidesen megjelenik a Mercedes-Benz árlistájában.

A G-osztály továbbra sem divatterepjáró... – galéria