A Mercedes-Benz tovább gyarapította kutatási célú járművei hosszú sorát és egy olyan GLE modellt mutatott be a napokban, amely a manapság megvalósítható összes biztonsági felszereltséggel elérhető. A határokat kitoló konnektoros hibrid modell az ESF 2019 kutatási projekt keretében jött létre, és megmutatja, hogy mire számíthatunk pár éven belül.

Az alapok is érdekesek (hiszen hivatalosan még az új GLE konnektoros hajtáslánca nem mutatkozott be), de mivel erről nem jelentett be semmit a Mercedes-Benz a tanulmány kapcsán, így most koncentráljuk a biztonsági arzenálra! Az ESF 2019 holisztikus vezetői környezete visszahúzható kormánykereket és pedálokat kínál az önvezetés tematikájára hangolódva – emellett pedig olyan légzsákokat tettek bele, amelyek elhelyezésére szintén elsősorban az ilyen mértékű szabadságot kínáló modelleknél van lehetőség. Így sokkal nagyobb „lufikkal” találkozhatunk, amelyek ütközésnél szinte teljesen közrefogják az utasokat.

Az önvezetés a passzív biztonságot is fokozhatja

A napellenzőbe beépített kiegészítő fényforrások a vezető hangulatát is befolyásolják, fokozva éberségét a hosszú utakon, amennyiben a különböző érzékelők azt mutatják, hogy erre szükség van. A modell az övek megfeszítésével figyelmezteti a vezetőt, ha olyan sebességgel készül beszáguldani egy kanyarba, ami kétséges abszolválhatóságot tesz lehetővé. Emellett a Pre-Safe Child a gyerekülés körül is mindent ütközésre készre hangol – de normál körülmények között ez a rendszer képes a gyermek életjeleit és a gyerekülés/babahordozó megfelelő elhelyezését ellenőrizni.

A kívül elhelyezett digitális panelek az emberek önvezető autókkal szembeni elfogadását is hivatottak növelni. Ezek például fényforrásokkal figyelmeztetik az átkelni készülő gyalogost, ha a leparkolt autó mögül kiugorva veszélyt jelentő forgalommal találkoznának, de a hátsó szélvédőre történő kivetítéssel például a hátul érkező autósokat is figyelmeztetik, hogy azért áll meg a gyalogosátkelőnél a modell, mert azt használják.

A gyalogosokat is óvhatja - akár parkolás közben is

Új fejlesztés a következő Mercedes-Benz S-osztályban bemutatkozó digitális fényszóró, amely olyan nagy felbontású, tökéletesen megvilágító fényforrás, ami egyúttal a közlekedőket figyelembe véve abszolút nem vakít – vagyis a jelenlegi adaptív LED-es rendszerek még tovább csiszolt, még jobban alkalmazkodó verziója. A ráfutásgátló immár nem csak a saját autóra vonatkozik, hanem ha a rendszer észleli, hogy a GLE ESF 2019 hátsóját egy gyorsan közeledő autó veszélyezteti, akkor a modell automatikusan gyorsan előreugrik – feltéve, hogy erre van hely és lehetőség.

Tele van tényleg jó ötletekkel - galéria

A modell csak a technikai innovációkat mutatja be, de nem nehéz látni, hogy ebből néhány rövidesen sorozatgyártásra kész lesz, miközben a többi dolog megvalósíthatósága is elképzelhető a távolabbi jövőben. A GLE új generációjáról pedig itt olvashatnak bővebben.