A Škoda gőzerővel hangol a Superb frissített verziójának premierjére, amit mi sem mutat jobban, mint hogy teljes képgalérián és videón is láthatjuk az újdonság részeleteit. A modellfrissítés középpontjában az új fényforrások lesznek, de az újdonságként érkező konnektoros hibrid hajtásláncról sem szabad megfeledkezni.

A Superb a frissítés alkalmával megkapja a Volkswagen konszern legfrissebb technológiáit, így a hátsó lábterének méretéről immár legendássá vált óriásnak nem lesz többé lemaradása házon belüli fő ellenlábasával, a nemrégiben ráncfelvarráson átesett Volkswagen Passattal szemben. A legnagyobb újdonság a Škoda Superb kínálatában a konnektoros hibrid hajtáslánc megjelenése lesz: a csehek büszkesége a Passat GTE rendszerét örökli, ami garantáltan hozzá fog járulni a típus sikereihez.

Jelvény helyett az új módi szerint feliratot kapunk hátul

A Passat GTE akkumulátorának kapacitása 13 kWh és minden bizonnyal a Superb is ezt az akkut fogja megkapni, amely a WLTP-s normák szerint 50 km feletti tisztán elektromos hatótávolságot tesz lehetővé. A primer hajtásról egy 1,4 literes, 4-hengeres TSI motor gondoskodik 156 lóerővel, amit egy 115 lóerős villanymotor egészít ki. Az erőt egy speciális hatfokozatú DSG váltó továbbítja majd az első kerekekhez; a rendszerteljesítmény minden bizonnyal 218 lóerő lesz, akárcsak a Volkswagen Passat GTE esetében.

Belül fontos újdonságnak számít majd az új, természetesen továbbra is érintőképernyőn keresztül vezérelhető multimédiás rendszer, amely immár MIB3 névre hallgat. Összesen 3-féle kijelzőméret áll a vásárlók rendelkezésére: a legkisebb képátlója 6,5, a középsőé 8, a legnagyobbé pedig 9,2 colos. A MIB3 egyebek mellett integrált SIM-kártyával is rendelkezik, amely lehetővé teszi az internetkapcsolatot, valamint a vezeték nélküli internetes hotspotot. Az okostelefon-tükrözés funkció megléte magától értetődik, az Apple CarPlay ráadásul vezeték nélkül is elérhető lesz.

Folytatódik a digitalizáció - galéria

Szintén újdonság az intelligens beszédfelismerés: természetes beszédparancsokat is megért a MIB3 – a megoldást már ismerjük a Mercedes-Benz legújabb modelljeiből (pl. az új A-osztályból, ahol MBUX néven debütált hasonló), csak itt a „Hey Mercedes“ helyett a ‘kreatív’ „Hello Skoda“ hívószóra reagál. Magyar nyelven persze minden bizonnyal jó néhány évig nem fog még érteni a rendszer, bár mi örülnénk a legjobban, ha nem lenne igazunk és az importőr előállna a magyarul is értő természetes beszédfelismeréssel.

Egyből érkezik a friss Scout verzió is (összkerékhajtással, kombiként), és a Sportline sem marad el

A hajtásláncokhoz a hibrid kivitelt leszámítva alig nyúlnak a tervezők, alapvetően csak a legújabb emissziós normálnak való megfeleltetés okozhat néhány minimális különbséget. Benzinfronton a konszern 1,5 literes, 4-hengeres TSI egysége jelenti majd a belépőt 150 lóerővel, a nagyobb 2-literes verzió pedig 190, illetve 272 lóerős kivitelben lesz választható. A dízelek terén a paletta legolcsóbb tagja továbbra is a 120 lovas 1.6 TDI, amit a 2-literes TDI követ 150 és 190 lovas kivitelben, de az is elképzelhető, hogy megjelenik a két turbós, 240 lóerős (500 Nm) 2.0 TDI is. Persze a manuális váltó mellett DSG automata is kérhető és összkerékhajtás is lesz a palettán.

Ráadásul a premierre sem kell sokat várni: a frissített Superb először május 23-án, azaz csütörtökön mutatkozik be a pozsonyi Jégkorong-világbajnokságon.