A Kia az elmúlt időszakban alaposan belehúzott a crossover szegmensbe, ami persze nem meglepő: a koreaiak csupán a keresletet igyekeznek a divatnak megfelelő kínálattal kielégíteni, márpedig a szabadidőmodellek a mérettől és a kategóriától függetlenül megállíthatatlanul törnek előre.

Két hónapon belül két vadonatúj Kia crossover mutatkozott be – az elsősorban Európának szánt XCeed és a szintén kompakt, ‘terepjárósabb’ Seltos –, most pedig egy újabb Kia városi ‘telekjáró’ érkezéséről szólnak a pletykák, amely a kiskategóriás (de a kisautók között a nagyobbak közé tartozó) Kia Rio alapjaira épülhet.

A pletykák szerint a Kia a Rio alapjaira is építeni fog egy kis crossover modellt

Számunkra kicsit meglepő lenne egy Rio alapú új Kia crossover piacra küldése, tekintettel arra, hogy a szegmensben már jó néhány éve jelen van a Kia a Stonic modellel, ám a Stonic igazság szerint inkább egy kicsit megemelt, jellegzetes crossover-kiegészítőkkel díszített kisautó, mint egy klasszikus értelemben vett kis SUV – és alapvetően az XCeed, a Seltos, valamint a Sportage is megfér egymás mellett, annak ellenére, hogy hasonló szegmensben szerepelnek.

Az új városi crossover neve kapcsán egyelőre korai lenne találgatni, de az sincs kizárva, hogy az XCeed mintájára egyszerűen csak XRio néven debütálna a koreai modell. A hajtásláncok kapcsán minden a márka jól ismert kínálatával találkozhatunk, vagyis a paletta magját 3- és 4-hengeres turbós benzinmotorok, valamint egy négyhengeres gázolajos egység képezheti, később pedig akár elektromos, illetve sima és/vagy konnektoros hibrid hajtás is csatlakozhat a kínálatba.

Van már kis crossovere a Kiának a Stonic képében, de találna helyet a palettán a márka a megemelt, átcicomázott Rio számára is...

Egyelőre nem tudjuk, hogy mikor debütálhat a Kia Rio alapú koreai városi crossover, de a gyártó egyelőre azt sem erősítette meg, hogy a pletyka megfelel a valóságnak. Véleményünk szerint abszolút esélyes a szóban forgó modell érkezése, sőt, szerintünk nem is kell rá olyan sokat várni.