Megérkezett hazánkba is az új Ford Focus sportosabb verziója. Az ST ötajtós és kombi karosszériával egyaránt elérhető, 280 lóerős 2,3 literes turbómotorja pedig hatfokozatú kézi és nyolcfokozatú bolygóműves automatával egyaránt kapható. Ha maradunk a manuális váltónál, akkor akad még egy 190 lóerős dízel is, de a lényeg a korábbi RS-től örökölt benzinmotoron van. Megmutatjuk, hogy gyorsul vele a modell és az árakat is ismertetjük.

Az új Ford Focus vezetési élmény szempontjából már alapverzióban is a kategória csúcsán, de minimum a krémjében foglal helyet, így nem csoda, hogy a sportkompaktok kedvelői már alig várták, hogy az amerikaiak bemutassák a minden szempontból dinamikusabb ST változatokat is. A gyáriak pedig nem sokáig késlekedtek, ugyanis máris lerántották a leplet a Focus ST-ről, amely benzines és dízel hajtáslánccal egyaránt elérhető lesz. Ami a formákat illeti: az ST verzió annak ellenére sem hagy kétséget sportosabb mivolta felől, hogy szemből nem túl sokban különbözik az ST-Line változatoktól. Az első lökhárító fekete betétjei és izgalmasabb rácsozása, a hűtőmaszkon illetve hátul is vörösen izzó ST logó, az alapból is 18, de felárért akár 19 colos, egyedi keréktárcsák, a piros féknyergek és a két méretes kipufogó is rögtön árulkodik. A szemfüleseknek pedig a 10 mm-es ültetés is feltűnhet.

Jól áll a sportzakó az amúgy is dinamikus Focusnak - galéria

Az utastérben Recaro ülésekkel, sportkormánnyal, karbonszerű betétekkel és izgalmasabb váltógombbal találkozhatunk, noha azt a Fiesta után továbbra sem értjük, hogy miért az ST-Line modellek kapták meg az izgalmasabb, piros kontrasztvarrást a valódi ST ingerszegényebb, fehér cérnáival szemben. A korábbi generációkból ismerős, a sportos hangulat és funkcionalitás szempontjából is hasznos extra mutatókról is le kell mondanunk, de a műszerfal sem kapott semmilyen egyedi grafikát – ezen a fronton azért erősíthettek volna még a gyáriak, még ha a Focus ST háromszorosan is pótolja ezeket az izgalmakat menet közben.

rről pedig a benzines verzió esetében az előző generációs Focus RS-ből és a Mustangból is ismerős 2,3 literes, négyhengeres turbómotor gondoskodik, amely a korábbi ST 250 lóerős teljesítményét jócskán felülmúlva, 280 tagú ménest és 420 Nm-es csúcsnyomatékot biztosít. Mindez a kompakt esetén 5,7, a kombinál pedig 5,8 másodperces 0-100-as sprintre elegendő, a végsebesség pedig 250 km/h. A vegyes fogyasztás 7,9-8,0 l/100 km. A gázreakciók minden eddiginél jobbak lesznek: a Ford GT-ben bemutatott technológia segítségével Sport és Track üzemmódokban gázelvételkor is nyitva marad a fojtószelep, ezzel enyhítve a rotor sebességének lassulását, hogy a turbónyomás a következő gázadáskor a lehető leggyorsabban felépüljön.

A benzines verzió 280, a dízel 190 lóerővel áll rajthoz

Az új ST az elődhöz hasonlóan dízelmotorral is elérhető lesz: az EcoBlue egység 190 tagú ménest és 400 Nm-es csúcsnyomatékot biztosít, amivel bár a valaha volt legerősebb dízel Focus lett az autó, de közel sem a legerősebb gázolajos Ford. 0-100 tekintetében 7,6/7,6 másodpercre számíthatunk, a végsebesség pedig 220 km/h. A vegyes fogyasztás szimpatikus 4,8 l/100 km. Egyébként alapáron mindkét egység hatfokozatú kézi váltóval érkezik – ami a benzines esetén a Performance csomag részeként visszaváltáskor automatikus gázfröccsel tudja segíteni a pilótát – de felárért egy új hétsebességes, automata szerkezet is elérhető lesz a benzineshez.

A hatfokozatú kézi váltó alap, de automatát csak a benzines kaphat

A sportos menettulajdonságokról elöl 20, hátul pedig 13 %-kal feszesebb futómű gondoskodik, de az se essen pánikba, akinek a komfort is számít, ugyanis az ST-khez a 400 ezres Performance csomagban vörös féknyergekkel és LED-es hangulatfénnyel együtt elérhető a CCD névre hallgató adaptív futómű is, mely az utat folyamatosan pásztázva képes beállítástól függően kényelemre orientált utazóautóvá vagy versenypályás vadállattá varázsolni a kompaktot – legalábbis a gyáriak szerint. Ugyancsak a Performance csomaghoz tartozik – de csak a benzines változatok esetében – a rajtprogram és az első differenciálzár is, amelyek teljessé teszik a sportosságot, és szükség is van rájuk, hiszen az első kerekeit hajtja mindkét ST variáns.

Kissé ingerszegény az utastér, de menet közben kárpótol minket a Focus ST - galéria

Természetesen nagyobb fékek is járnak az újdonsághoz: elöl 330, hátul pedig 302 mm-es tárcsákat találhatunk, maga a rendszer pedig az EBB (Electric Brake Booster) technológiának köszönhetően gyorsabban építi fel a féknyomást, mint egy sima hidraulikus megoldás, miközben sokkal jobb fékerőelosztást is biztosít. Az új ST az első a sorban, amely különböző vezetési módokat is biztosít a pilóta számára. Az ST-specifikus extrákat leszámítva természetesen ugyanazok a modern opciók elérhetők a sportverzióhoz is, mint bármelyik másik Focushoz, így teletömhetjük az autót mindenféle vezetéstámogató, biztonsági, multimédiás és kényelmet fokozó megoldással az autókat.

A kombi karosszéria felára 200 ezer forint

A modell indulóára 9,9 millió forint, amiért természetesen a leggyengébb, dízel verziót kapjuk. Viszont csupán 40 ezer forint a 280 lóerős benzines, ami azért több, mint elgondolkodtató ajánlat. Ezt fokozhatjuk 500 ezer forinttal az automata váltó kiválasztásával, valamint 775 ezer forinttal a gazdagabb felszereltségű ST-3 csomag bepipálásával. Utóbbi nem létszükséglet, mert egy kivétellel csak olyan opciókat tartalmaz, amely a hagyományos változathoz is elérhető, az árelőnye pedig elenyésző mértékű: csak akkor érdemes választani, ha a bőr-szövet helyett középen is bőr ülésekre vágyunk és meg tudunk barátkozni a 19 colos, különösen peres gumival ellátott kerekekkel.

Mi utóbbit kihagynánk a számításból, pláne, mert a felára is borsos (320 ezer), sérülékenyebb, sprődebbé teszi a rugózást, helyette pedig az alapszinten válogatnánk pár extrát. Kézi váltóval beérve a mi ajánlott konfigurációnk 11,11 millióban áll meg, amely ismerve a márka kedvezményeit jó ajánlatnak számít, bár nem is kifejezetten olcsó. Érdekesség, hogy az adaptív futómű itt sem rendelhető a kombi verzióhoz - ezt mi nem nagyon értjük, hiszen pont ennek tenne jót egy szélesebb rugózási spektrum.

A fenti videóban pedig ízelítőt kaphattunk a benzines változat gyorsulásáról is. Igaz, a fokozatok kijelzését nem igazán értjük, de a hangulatot talán átadta. Reméljük, hogy hamarosan a tesztautók is megérkeznek és kipróbálhatjuk, hogy mit tud a köztes sportmodell, amely az RS távoli érkezéséig a kínálat legerősebb Focusa lesz.