Tegnap jól megéreztük, hogy a Porsche 718 Boxster Spyder rövidesen bemutatkozik; olyannyira jól, hogy a Porsche ma lerántotta a leplet középmotoros roadsterének radikális csúcsverziójáról, ráadásul a 718 Boxster Spyder rögtön fix tetős párjával, az azonos technikával felruházott 718 Cayman GT4-gyel együtt debütált. Örömmel jelentjük, hogy a világ legélvezetesebb sportautóiról beszélhetünk, amelyek kihalófélben lévő klasszikus értékeket hordoznak magukban.

Bár minden kétséget kizáróan egyre gyorsabbak a sportautók, ám ez nem jelenti azt, hogy egyben élvezetesebbek is lennének; sőt, éppen ellenkezőleg: egyre inkább ‘playstation-ös’ élmény vezetni a rendszerint hihetetlen tapadást biztosító összkerékhajtással, villámgyors automata váltókkal és hegyomlásnyi nyomatékot szállító turbómotorokkal – sőt, sokszor elektromos rásegítéssel is – felvértezett négykerekűeket, amelyek lassan közelebb állnak a robotokhoz, mint a sportautókhoz. Éppen ezért rajongunk kisgyermekként a Porsche két újdonsága iránt, amelyek egy lassan elmúló, de fantasztikusan élvezetes világot idéznek fel. És ki tudja, hogy még meddig maradhatnak fenn?!

Nem létezik számomra kedvesebb sportautó az új Porsche 718 Boxster Spydernél... – galéria

Szóval, a 718 széria csúcsmodelljeit egy akár 8000/percig forgó, páratlan gázreakcióval megáldott és hangosan üvöltő szívó hathengeres boxermotor hajtja, az erőt pedig egy hatfokozatú kézi váltó továbbítja a hátsó kerekekhez egy önzáró differenciálművön keresztül. Ja és szó sincs elektromos rásegítésről, 48 V-os ‘mild hibrid’ rendszerről vagy bármi hasonlóról. Ez itt a klasszikus sportautó-építés magasiskolája, mindennemű modern hatásvadász sallang nélkül. A Porsche mérnökei mindezt úgy a 718 Boxster Spyder, mint a 718 Cayman GT4 esetében egy rendkívül merev, kétüléses karosszériába pakolták. A csomagot komoly futómű, aerodinamika és fékrendszer teszi teljessé, az i-re a pontot pedig a nagy tapadást biztosító sportabroncsok teszik fel.

Ez azt jelenti, hogy a középmotoros 718 sorozat csúcsmodelljei papíron már szériaállapotukban is bármikor készen állnak egy kis versenypályás mókázásra; és nem csak papíron: a Boxster Spyder és a Cayman GT4 természetes élőhelye a versenypálya, ahol az adott helyszíntől függetlenül erős köridőket képesek letenni megfelelően képzett pilóta irányításával, ám esetükben nem minden a másodpercekről, mint inkább az élményről és a közvetlenségről szól. Nem is kérdés, hogy a klasszikus sportautó-rajongók keresve sem találnak élvezetesebb sportautókat az újautó-piacon, ráadásul az új 718-asok ár/érték aránya is teljesen rendben van. Mi több, várható értékvesztésük megfelelő karbantartás esetén a nullához konvergál, így pénztemetőnek sem nevezhetjük őket.

Mind a 718 Cayman GT4, mind pedig a 718 Boxster Spyder egy új, 4-literes, 420 lóerős szívó hathengeres boxermotort kapott – galéria

A legnagyobb meglepetést különben pont a motor okozta, pedig a korábbi találgatásoknak, illetve reményeknek megfelelően egy 6-hengeres szívó boxer került az ülések mögé. Ám miközben a 718 Cayman GT4 Clubsport versenyautó alapján szinte biztosra vettük, hogy a Clubsport modell 3,8 literes, 426 lóerőt és 425 Nm-t teljesítő erőforrását kapják meg a szériamodellek, végül nem így lett.

A Porsche meglepő módon egy vadonatúj, 4-literes szívómotort fejlesztett az újdonságokhoz, 420 lóerővel és 420 Nm maximális nyomatékkal. A közvetlen benzinbefecskendezéssel dolgozó friss szív egyik legnagyobb különlegességét a piezo-injektorok jelentik (ilyen technikát eddig egyszer sem használt a Porsche magas fordulatú sportmotorjaiban), továbbá a hatékonyságot hengersor-lekapcsolás is fokozza.

Az új 4-literes boxer tehát egy teljesen friss fejlesztésű motor, vagyis nem egyezik a 911 GT3 szintén 4-literes szívével, ami egyszerűen túl drága lett volna az elérhetőbb árú 718 szériához. Ám szomorkodni abszolút nincs okunk: biztosak lehetünk benne, hogy a 8000/percig forgatható 420 lóerős motor repíteni fogja a kis kétüléses sportautókat.

A benzines részecskeszűrőt persze az új motor sem úszta meg, ez kötelező az aktuálisan érvényben lévő szigorú emissziós normák teljesítéséhez. És hogy mit ígérnek a ‘szokásos’ számadatok? A 0-100 km/h-s sprintidő mind a 718 Boxster Spyder, mind pedig a 718 Cayman GT4 esetében 4,4 másodperc, a végsebesség pedig ebben a sorrendben 301, illetve 304 km/h.

Az opcionális Clubsport csomaggal igazi versenyautó faragható a 718 Cayman GT4-ből – galéria

De őszintén szólva ezek a számok abszolút semmitmondóak: itt egyszerűen nem ez a lényeg. Manapság számos sport(os) autó képes papíron jobb gyorsulásra 4,4 másodpercnél, vezetési élményben, illetve versenypályás köridőben viszont garantáltan nagyon kevés – és rendszerint csak jóval drágább – négykerekű tudja hozni az új Porschék szintjét.

És higgyék el nekünk, hogy a másodperceknél sokkal jobban mutatja az élvezeteket a vezető mosolyának szélessége, ami ezúttal garantáltan maximális. Apropó, a Porsche állítása szerint az új Cayman GT4 35 lóerővel szerényebb elődjénél 10 másodperccel lett gyorsabb a Nordschleifén...

Az aerodinamika is megér néhány szót, hiszen azonos légellenállás mellett (akár) 50 százalékkal nőtt a leszorító erő, a Boxster Spyder pedig első ízben tényleges jelentőséggel bíró hátsó diffúzort kapott. A Cayman GT4 különben különálló fix, a Boxster Spyder pedig kiemelkedő hátsó szárnyat kapott, illetve utóbbi modell megtartotta az előd sajátosságait úgy formailag, mint sátortetejét tekintve.

A szériában járó 20 colos felnik mögé opcionálisan karbon-kerámia PCCB fékrendszert is kérhetnek a tehetős vásárlók, amik még komolyabb versenypályás képessségekkel ruházzák fel a sportautókat. PDK váltó egyelőre nem rendelhető, de elképzelhető, hogy kicsit később bekerül a kínálatba – addig szériában jár a zseniálisan kapcsolható, 6-fokozatú GT-sportváltó, akárcsak az önzáró hátsó (sperr)differenciálmű.

Igencsak kevés jobb hely létezik ennél a világon... – galéria

Szintén a ‘szériahozomány’ részét képezi mindkét modell esetében a GT-sportfutómű és a többi 718 modellel összehasonlítva 30 mm-rel lejjebb ültetett PASM állítható lengéscsillapítás, a maximális tapadást pedig speciális Michelin sportabroncsok biztosítják.

A 718 Cayman GT4 futóműve egyedileg állítható a személyre szabható versenypályás viselkedés miatt, a PSM menetstabilizáló rendszer pedig mindkét újdonságban teljesen kikapcsolható, illetve egy félig kikapcsolt állás is rendelkezésre áll. A Cayman GT4-hez opcionálisan elérhető egy Clubsport versenycsomag is, ami egyebek mellett bukócsöveket, tűzoltó készüléket és a vezető oldalon hatpontos biztonsági öveket tartalmaz. A kagylóülések szériában járnak mindkét modellhez.

Versenypályára született, de közúton is megállja a helyét – galéria

És hogy mennyi az annyi? Az eurós árakat 27 százalékos hazai áfával és regisztrációs adóval ‘súlyozva’ a 718 Cayman GT4 esetében átszámítva körülbelül 32 millió, míg a 718 Boxster Spyder esetében nagyjából 33 millió forintos alapárról beszélhetünk, ami soknak hangzik (és persze nagyon sok is), de egyetlen másik szériagyártású új autó sem képes kedvezőbb áron hasonló vezetési élményt biztosítani. És ehhez még hozzájön a már fentebb említett várható értéktartás, amivel mindkét új Porsche modell páratlan ajánlatot képez a piacon.

Befektetésnek sem utolsók az új középmotoros Porschék, ár/érték arányuk kiemelkedő – galéria

Ha megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznénk, most azonnal rohannánk a Porsche Centrum Budapesthez és mindkét új 718-as csúcsmodellből rögtön két-két darabot rendelnénk: egyet-egyet használnánk, a másik kettőt pedig érintetlenül elkonzerválnánk...