Minden bizonnyal emlékeznek még az ‘eredeti’, a ’90-es évek második felében bemutatott Ford Pumára, az akkori Fiesta alapjaira épített dögös kétajtós kisautóra, ami a piac egyik legolcsóbb kupéjaként az Opel Tigra ellen szállt ringbe. Most ismét itt a Puma, ám a modell ezúttal teljesen más formát öltött.

A ’90-es években még a kupék számítottak menőnek, de azóta sokat változott a világ: napjaink kupéi az emelt hasú crossoverek, így nem meglepő, hogy a Ford Puma második generációja is így folytatja pályafutását. A kis crossoverről – amit már vártunk, hiszen a Ford áprilisban kiadott egy ízelítő képet a modellről, néhány információ kíséretében – a gyártó ma rántotta le a leplet. Az új Puma formái kétajtós elődjéhez hasonlóan elsőre furcsák, de nem kérdés, hogy ezúttal is divatos a kisautó, ami továbbra is a(z aktuális) Fiesta alapjain nyugszik.

Kis kupé helyett kis crossoverként született újjá a Ford Puma, sikere borítékolható – galéria

A formaterven nem kívánunk hosszasan lovagolni, a galéria képeiből ki-ki eldöntheti, hogy tetszetős-e a Puma számára vagy sem, de annyi bizonyos, hogy a kiskocsit menő formavilággal ruházták fel tervezői, akik jól láthatóan valami különlegeset akartak alkotni, igaz, kissé túljátszották a formákat és a vonalakat. A karosszéria méreteiről és a tengelytávról örömmel beszámolnánk, minket is kimondottan érdekelne, de a gyártó eposzi hosszúságú sajtóanyagában mindenre kitért, csak ezekre a lényeges paraméterekre nem – nagyjából 4 méter körüli lehet a Puma hossza.

A modell már alapkivitelében is biztosan csinos lesz, de a sajtóképek azért ‘csalókák’, hiszen a legmagasabb (sportos ST-Line) felszereltséggel és óriáskerekekkel ábrázolják a kis crossovert; a ‘polgáribb’ változatok minden bizonnyal szerényebben fognak kinézni. Az nem meglepetés, hogy az autó meghajtását a Ford (egyelőre kizárólag) nagy sikerű egyliteres, 3-hengeres EcoBoost benzinmotorjaira bízza, az viszont annál inkább, hogy a kis erőforrások a mai divatnak megfelelően ún. ‘mild hybrid’ elektromos rásegítést is kapnak.

Bő 4 méter lehet a hossza, de a sajtóanyag erre nem tért ki... – galéria

Az EcoBoost Hybrid technológia egy szíjhajtású, 11,5 kW teljesítményű integrált indítómotorral/generátorral (ún. BISG) egészíti ki a Puma 1,0 literes EcoBoost benzinmotorjának erejét. A hagyományos generátor helyett alkalmazott BISG képes elektromos árammá alakítani a fékezés és egyenletes sebességű haladás közben többnyire veszendőbe menő energiát, és az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátor tárolja. A BISG persze elektromotorként is működik, megtoldva kicsit a motor erejét: például akár 50 Nm-rel képes beszállni a hajtásba, de a maximális forgatónyomatékot 20 Nm-rel képes megtoldani.

A hengerlekapcsolással is ellátott 1-literes EcoBoost különben önmagában sem gyenge; két változatban lesz elérhető, 125 és 155 (!) lóerővel. Mindkettő – de főként utóbbi – igazán korrekt menetteljesítményekkel ruházza fel a Pumát, amihez egyelőre kizárólag elsőkerékhajtást és egy hatfokozatú manuális váltót jelentettek be a gyáriak, vagyis összkerékhajtásról és automata váltóról egyelőre nincs szó, de utóbbinak idővel muszáj bekerülnie a kínálatba, hiszen a vásárlók igénylik. A modell WLTP mérési ciklus szerinti átlagfogyasztása különben 5,4-5,6 l/100 km.

Ismerős formák a beltérben, egy új, digitális műszercsoporttal kiegészítve – galéria

Extrákból nincs hiány: a képek alapján az új Puma opciós listája szinte végeláthatatlanul hosszú lesz, ami annyit jelent, hogy az alapárakat garantáltan súlyos milliókkal lehet majd megtoldani. A Ford az elmúlt években különösen nagy hangsúlyt fektet a vezetőt támogató rendszerekre, a paletta pedig ezúttal is teljes, vagyis mindent tud a Puma, amit ezen a téren el tudunk képzelni. Belül (mégpedig szériában) egy teljesen személyre szabható, 12,3 colos digitális műszercsoport vonja magára leginkább a tekintetet, a többi formajegy pedig a Ford többi új generációs modelljét idézi, például az aktuális Fiestát és a Focust.

Az opciók tekintetében itt is minden rendelkezésre áll, mi szem-szájnak ingere: például ott a Ford SYNC 3 nevű érintőképernyős, okostelefon-tükrözésre is képes multimédiás rendszere, kérhető 10 hangszórós B&O hifirendszer, elektromos csomagtérajtó, panorámatető és még hosszasan sorolhatnánk. A gyártó különösen büszke a csomagtartóra, ami a sajtóanyag szerint a kategória legnagyobbja: a padló alatti óriási, 80 literes rekesszel együt állítólag 456 literes – szellemes ötlet, hogy a szintetikus anyaggal bélelt, és alul leengedő dugóval ellátott doboz vízzel is könnyen tisztítható.

A Ford nagyon büszke a kategóriaelső, (az alsó dobozzal együtt) 456 literes csomagtérre – Ford Puma galéria

Az új Puma a hírek szerint meglepő módon nem veszi át a nem túl sikeres EcoSport szerepét, hanem mindkét modell megmarad a palettán, ami azt jelenti, hogy a Fiesta Active típussal együtt a márka immár három kis crossoverrel rendelkezik. Az újdonság gyártása az EcoSporthoz hasonlóan Romániában, a Ford krajovai üzemében fog történni.

A Puma első példányai még idén megérkeznek a márkakereskedésekbe, az árakat egyelőre nem ismerjük. Később vélhetően újabb tagokkal bővülhet e hajtáslánckínálat.

Még idén megérkeznek hazánkba a Ford Puma első példányai; az árakat nem ismerjük – galéria