Az Audi aktuálisan futó A6 sorozatának ‘közepesen sportos’ S6 verziója meglepő módon dízelmotorral – egészen pontosan egy 350 lóerőt teljesítő 3.0 V6 TDI-vel, amit nemrégiben ki is próbálhattunk – lépett piacra, ám az A6 legkomolyabb változata, a rövidesen érkező RS6 már szerencsére egy ‘rendes’, bivalyerős benzinmotort kap.

Az RS6 első ízben puttonyos, vagyis Audi-nyelven Avant karosszériával érkezik, mégpedig rövid időn belül – erre az ingolstadtiak friss ízelítő fotója jelent garanciát, ami a napokban jelent meg a világhálón.

Az új S6 érdekes módon dízelmotort kapott, az RS6-ot viszont továbbra is a 4.0 V8 TFSI egység fogja repíteni

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Audi nem fűzött semmit ahhoz, hogy mit takar a sejtelmes kép, aminek bal felső sarkában egy Audi Sport logó látható, ám a lepel alatt egyértelműen egy A6 Avant fényei sejlenek fel.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy nemrégiben a Nürburgringen kaptak lencsevégre a kémfotósok egy villámgyors Audi A6 kombit, amiről szinte ordít, hogy egy RS6 Avant modell, nem kockázatos megtippelni, hogy az új RS6 kombira utalhat a gyáriak aktuális ízelítő fotója.

Tipikus RS6: komoly szélesítések, óriási kerekek/fékek és két méretes ovális kipufogóvég

A tippet csak tovább erősíti az Audi Sport részleg múlt heti bejelentése, aminek értelmében hat új RS Audi debütálására számíthatunk belátható időn belül. És hogy mikor derülnek ki a részletek az új RS6 Avant kapcsán?

Nem nehéz megjósolni, hogy a szeptemberi Frankfurti Autószalonon fog debütálni a villámgyors puttonyos, amelynek legnagyobb ellenfele az akár 612 lóerős Mercedes-AMG E63 T – persze a kivitel függvényében 600 vagy 625 lóerős BMW M5 is ebbe a klubba tartozik, ám a bajor rakéta kizárólag szedán karosszériával választható.

A Nordschleifén már gőzerővel teszteli az Audi az RS6 Avantot, ami az egyik leggyorsabb szériagyártású puttonyos modell lesz a piacon

Annyi bizonyos, hogy az RS6 összkerékhajtással és egy nyolcfokozatú automata váltóval fog piacra lépni és bár a hajtásláncról egyelőre semmit nem árult el az Audi, nem nehéz megjósolni, hogy az RS6 teljesítményben nem fog elmaradni közvetlen ellenfeleitől. Az előző RS6 különben 560 lóerőt produkált, az RS6 Plus pedig nem kevesebb, mint 605 tagú ménessel büszkélkedett.

A motor minden bizonnyal marad a konszern 4-literes, biturbós, V8-as TFSI erőforrása, ami az Auditól kezdve a Bentley-n vagy a Porschén keresztül egészen a Lamborghini-ig szolgál – a legtöbb modellben 550 lóerőt és 770 Nm-t teljesít a feltöltött V8 (illetve az új Audi S8-ban 571 lóerőt és 800 Nm-t), de az Urusban nem kevesebb, mint 650 lóerőt és 850 Nm-t produkál, így csak a gyáriakon múlik, hogy 'hova tekerik a turbónyomást' az RS6 lemezei alatt a mérnökök.

Az előző Audi RS6 Avant 560, illetve 605 lóerővel volt elérhető – az új RS6 nagyjából 600 lóerős lesz

Véleményünk szerint körülbelül 600 lóerőt és 800 Nm körüli csúcsnyomatékot kínáló beállításra számíthatunk, a még több tagot számláló ménest ugyanis ildomos meghagyni a később érkező ‘Plus’ verziók számára.

Egyébként nem nehéz megjósolni, hogy az RS6 után nem sokkal az azonos technikát felvonultató és azzal megegyező teljesítményre képes RS7 is debütálni fog. A szeptemberi bemutató után persze minden fontos részletet megírunk.

Az RS6 Avant után nem sokkal az RS7 is érkezni fog – a technikai alapok azonosak lesznek